Line honors in ÅF Offshore Race?

I Magic Cup 2012 ingår ÅF Offshore Race. Vi har valt att segla under SRS och inte under ORCi. Det kommer att bli ett fantastiskt race med start inne på Stockholmsström och sedan ”korta” varvet runt Gotland. Även om jag personligen lovat att aldrig segla Gotland i en båt under 40-fot så kommer det bli kul och jag räknar med matchracing mer eller mindre hela varvet. Något jag faktiskt upplevde med storasysterbåten, Mumm 36. Då var vi sju båtar som kämpade och alla var i mål med mindre än en timmes differens. Den här gången kan vi bli dubbelt så många… Med lite tur får vi lite vind och då blir det riktigt spännande och kanske kan det även räcka till ”line honors”!

Farr 30 är en av få trettiofotare som är godkänd och certifierad för offshore tävlingar. Garanterat inte bekväm, men snabb. Historierna är många om bristen på sömn på grund av max hiking, svårt att fixa käk men kanske mest hur man går på toa eller helst låter bli.

Utmaningen i år blir att inte hamna på efterkälken på väg ut genom skärgården. Det är här man lägger grunden för placeringen i mål då det blir svårt att segla ifatt förlorade minuter på sträckbogar ute på havet då båtarna nu är så jämna.

I nästa nummer kommer vi ha resultaten från GP 1 som faktiskt är två tävlingar. Ostkustbåtarna kör bana dagen efter Lidingö Runt och väst-sydkustsbåtarna kör i Lomma samma dag.

Håll också koll på www.sailmagiccup.com, snart sjösätts den!

Text: Henrik Sund, Svenska Farr30 förbundet/Team Orca SWE 10070

Foto: Fotograf Kalle

Top