Samsung Challenge vann Multi Cup GP 1 med helt nya SeaCart 26

Det var en tight start i helgens race för de tre SeaCart 26 som deltog i Multi Cup. Hela fältet fortsatte hålla ihop och samtliga team var uppe i ledning under racet vid något tillfälle. De välmeriterade seglarna Klabbe Nylöf, Calle Hennix, Lars Linger och Stefan ”Sunkan” Sundqvist kämpade i hårt regn och skiftande vindar. Samsung Challenge visade sig till slut vara strået vassare.

Det var svårt seglarväder på Stockholms Ström i helgen. Lätta vindar med varierande vindstyrka och vrid gjorde seglingen svårplanerad. Klabbe Nylöf, skeppare på vinnarbåten Samsung Challenge kommenterar:

- Med dessa vindförutsättningar och spöregn är det svårt att ha någon långsiktig strategi. Man får istället vara extremt uppmärksam på vinden just nu och segla på det man har framför sig.

SeaCart 26 är en helt ny båtmodell och besättningarna har knappt kört in sig på varken de nya seglen från North Sails, eller båtarna i sin helhet. I kappseglingssammanhang har de aldrig tidigare testats. Det var en risk för att utrustningen inte skulle hålla i det hårdare kappseglingssammanhanget. Men teamen i Multi Cup har erfarenhet från bland annat Americas Cup, Volvo Ocean Race och flera VM. Med den rutinen vände man risk till fördel och kunde snabbt anpassa seglingen till materialet och kunde skapa en livfull och kvick känsla i seglingen.

Efter en jämn segling hittade Samsung Challenge bästa vindarna och kunde med ett litet försprång ta hem segern. Calle Hennix, skeppare för SeaCart Allstar Team, kommenterar:

- Vi hamnade i ett vindhål, tappade fart och gick sist i mål. Ändå känns det jättekul att materialet i samtliga båtar funkade över förväntan. Det här var ju ett premiärrace och viktigast är att allt fungerar för kommande Grand Prix.

Whyshore Yachting & Marketing arrangerar Multi Cup som har premiär i år.

Kappseglingsschema 2012

Grand Prix 1 Stockholm, Big Boat Race, Nacka Strand, 16-17 juni

Grand Prix 2 Stockholm, ÅF Offshore Race, 29-30 juni

Grand Prix 3 Nynäshamn, 15-16 september

Grand Prix 4 Stockholm Sailing Grand Prix Riddarfjärden, 22-23 september

Top