Världsstjärnorna intar Marstrand

De stora kappseglingarna avlöser varandra i Marstrand. Nyligen avslutades VM-deltävlingen i match racing och nu inleds RC44 Sweden Cup (18-22/7). Svenske Americas Cup-utmanaren Torbjörn Törqvist ställs mot en mängd världsstjärnor inom kappseglingen – inte minst Americas Cup-mästaren Russell Coutts.

Sverige representeras alltså av Team Artemis som ägs och drivs av affärsmannen Torbjörn Törnqvist. Artemis är framför allt en av utmanarna i Americas Cup som avgörs i september 2013 i San Fransisco. Men nu är Torbjörn Törnqvist på plats i Marstrand för att styra sin båt till seger i RC44 Sweden Cup.

RC44:an skapades 2007 av seglarlegenden Russell Coutts och är en extrem racingmaskin helt i kolfiber. Den seglas av en 8-mannabesättning bestående av till hälften proffs och till hälften amatörer. Båtens unika design och extrema seglingsegenskaper lockar till sig den absoluta eliten från både seglings- och affärsvärlden.

Russell Coutts är själv med och seglar i Marstrand (Team Peninsula Petrolium). Coutts har ett imponerande CV inte minst från Americas Cup där han är regerande mästare med BMW Oracle Racing. Inte mindre än fyra gånger har han vunnit Americas Cup – världens mest prestigefyllda seglingstävling. Han är också OS-mästare i Finnjolle från 1984.

Andra namnkunniga seglare är amerikanen Ed Baird på Team Synergy. Som rorsman vann han Americas Cup 2007 med Alinghi. Han är trefaldig världsmästare i match racing och har seglat fler Volvo Ocean Race. Även nyzeeländaren Brad Butterworth i Team Katusha har seglat Volvo Ocean Race. 1990 vann han den tävlingen ombord på Steinlager II. Som skepparen vann Butterworth Americas Cup 2007 och som taktiker var han med och tog hem Americas Cup-titeln 1995, 2000 och 2003

Seglingarna i Marstrand inleds på onsdagen (18/7) med match racing och fortsätter sedan torsdag till söndag med Fleet Race.

För mer information besök www.RC44swedencup.com.

Top