Fortsatt upprorsstämning bland Cup-deltagarna

Pajkastningen och meningsskiljaktigheterna kring de senaste förändringarna av America’s Cup fortsätter. Efter att den omröstning som genomförts av alla deltagande team kring de föreslagna förändringarna nu resulterat i att kvalificeringsregattan i Auckland 2017 har strukits samt att en ny klassregel kommer skrivas, är både Team New Zealand och Luna Rossa kritiska till hur detta hanterats.

Efter att Luna Rossa också dragit sig ur tävlingen i protest mot det sätt som America’s Cup-organisationen hanterat detta, har nu Team New Zealand uttalat sitt stöd och sin förståelse för det italienska teamets beslut. Något som de övriga teamen inte uppskattat.

Man skulle kunna säga att det nu finns två läger bland deltagarna:

Försvararen Team Oracle, tillsammans med utmanarna Artemis, BAR och Team France:

Är överens om den nya klassregeln, samt att man stryker kvalificeringstävling i Auckland 2017.

Dessa team har utfärdat ett gemensamt uttalande där man kritiserar Team New Zealands hållning i frågan.

Utmanarna Luna Rossa och Team New Zealand:

Har båda uttalat att de kommer vända sig till ”America’s Cup Arbitration Panel” men med olika prövningar.

Team New Zealand överklagar beslutet att stryka kvalificeringsregattan kring vilken det tidigare undertecknats ett avtal om i februari i år. Man har hittills aviserat att man kommer fortsätta sin kampanj mot America´s Cup 2017, trots att teamet nu med största sannolikhet inte kommer få ekonomiskt stöd av sin regering tack vare att det inte blir en kvalificeringsregatta i landet.

Luna Rossa kommer eventuellt att överklaga själva beslutsprocessen kring införandet av den nya klassregeln.

Det återstår att se hur detta slutar, och frågetecken är många. Än har inte den nya klassregeln publicerats men indikationerna hittills ger att detta kommer bli en 48-fots katamaran som till stora delar kommer vara one design. De enda öppna designelementen förväntas bli utformningen av roder och centerbord, samt dessas kontrollmekanismer.

Ytterligare osäkerheter finns kring den första av de fyra förtävlingarna 2015, Americas Cup World Series, som skulle arrangeras i Cagliari, Italien. Nu sägs denna vara inställd.

Fortsättning följer…

Top