Ett enkelt sätt att undvika farorna med att segla ensam!

I min värld är man aldrig närmre naturen än på de där ensampassen, låt det så vara i en optimistjolle, folkbåt eller 49er. Att komma ut utan krav att köra över någon i lä och bara ta in omgivningen kan vara härligt, härligt – men farligt, farligt!

Sen optimisttiden har man fått höra att inte ge sig ut för långt eller att segla ensam i frånlandsvind, trots detta har nog de allra flesta svårt att rakryggat säga att det aldrig skett. Jag har ofta seglat ensam och i regel för långt ut. Ändå var det först i vinter, under ett hårdvindspass där tät dimma drog in och land försvann som det verkligen slog mig och jag seglade med riskerna i åtanke. För hur lätt hänt är det inte att råka ut för ett roderhaveri eller mastbrott? Och hur enkelt är det inte att undvika att ett sådant missöde inte får fatala konsekvenser? Så lika självklart som att köra bil med bilbälte, eller segla med flytväst borde det vara att segla med mobiltelefon ombord!

Det finns en uppsjö med produkter i alla prisklasser som kan du kan ge din mobiltelefon ett vattentätt skydd med. Om det så är tre hopknutna fryspåsar eller värstingskalet från båtbutiken avgör du själv så länge den får följa med i flytvästen. Passa på att ta en selfie och hashtagga något vettja.

/Henrik Eriksson

Top