Optimistjolle-VM - rapport från svenska VM-laget

Idag startar optimistjolle-VM som i år går av stapeln i Polen, Dziwnow fram till och med den 5/9. Här skall VM avgöras i både individuell segling och lagsegling. Mästerskapet börjar med tre dagar av kvalsegling i fyra grupper. Därefter är det två dagar lagsegling och sedan får seglarna en vilodag innan det blir tre dagar med finalseglingar. Search fick en rapport från den svenska coachen Oskar Cedergårdh.

Det svenska laget under Optimistjolle VM består av fem seglare som togs ut under tre rikskval i våras. De som placerades sig topp 5 i Sverige under dessa kval var, Fabian Magnusson Röss, Oscar Engström Less, Alice Moss Less, Eskil Jonasson Röss och Marius Westerlind KKKK.


Våra förberedelser startade i juni då lagets togs ut. Vi har regelbundet träffats under sommaren på olika aktiviteter där vi haft ett träningsläger på Grötö under 4 dagar, tränat lagsegling tillsammans med det svenska EM-laget och norska VM-laget, Ett tävlingsgenrep på norska mästerskapet har vi också hunnit med. Nytt för i år är att seglarna även har genomfört fystester och fått tips och hjälp från en sjukgymnast kring fysträning. Detta både för att kunna prestera bra på VM men kanske framförallt som ett steg i att förbereda sig för framtida båtar som ställer än högre krav på fysiken.


Vi har varit på plats i Polen i god tid före regattan för att på så sätt få en bra kunskap om förhållanden och hinna testa utrustningen. Efter fyra träningsdagar ute på vattnet har vi fått mycket tid att känna in de speciella vågorna här. Banområdet är relativt grunda vatten, inte mer än 10 meter djupt, och vågorna blir därför höga och korta vilket blir utmanande för en optimist. Nu tycker jag dock att vi fått bra koll på vågorna och farten är riktigt bra. Idag onsdag seglar vi Tune up-race och på torsdag startar regattan på riktigt!

Följ det svenska VM-lagets framfart i Polen på deras hemsida eller på facebook!

Top