Boktips: 438 days - en häpnadsväckande historia om överlevnad till havs

Historien om Salvador Alvarengas häpnadsväckande överlevnad på drift ute till havs i 438 dagar slogs upp i media i januari 2014 då han strandat på Marshallöarna. Enligt egen utsago efter att ha begett sig ut på en fisketur med en 23-fots båt från Mexico i november 2012 då motorn gick sönder i en storm. Därefter drev han över Stilla Havet utan att bli undsatt men strandade så till slut på Marshallöarna.

Nu ges hans berättelse ut i bokform och i den berättar Alvarenga hur han överlevde genom att bland annat dricka sköldpaddsblod och sitt eget urin, äta maneter och skräp samt fånga fisk med händerna. De första månaderna hade Alvarenga sällskap av en ung pojke som också var med på fisketuren. Han dog dock fyra månader in på färden efter att ha svultit ihjäl.

De första reaktionerna på Alvarengas berättelse var av många skeptiska och han blev anklagad för att hitta på. Nu har dock flera experter bekräftat att hans historia kan stämma, bland annat oceanografen Erik van Sebille som menar att det är rimligt att havsströmmarna kan föra en båt de cirka 1000 milen mellan Mexico och Marshallöarna på den tiden Alvarenga var borta.

Boken som skrivits av jurnalisten Jonathan Franklin är baserad på ett antal intervjuer med Salvador Alvarenga och går att beställa här.

Salvador Alvarenga
Top