REKORDSNABB HAVSMARA I KULINGVINDAR UTANFÖR ÖLAND

Vi är lite sent på det här vindskiftet men tycker det är värt att uppmärksamma ändå. Tidigare i somras gav sig kitesurfarna Markus Robèrt och Andreas Gustafsson ut på rekordsnabb havsmara utanför Ölands kust! Nu uppmuntrar killarna andra kitare att utmana distansen; "Vore grymt kul ifall vi fick fler utmanare på den här distansen."

Vinden tangerade kulingstyrka längs Ölands västkust när kitesurfarna Markus Robèrt och Andreas Gustafsson, som prenumererat på topplaceringar i ett par stora internationella kite-race de senaste åren, beslöt sig för att sätta en svårslagen tid på den välkända Marathon-distansen 42,2 km.

”Vi körde som om vi skulle med flyget från start till mål, skrattar Markus”.

Den hårda vinden drog upp hög sjö vilket gjorde att kitesurfarna fick en rejäl balansutmaning. Brädorna låg stabilt i hastigheter mellan 20-25 knop hela distansen, frånsett vid ett vindhål någon kilometer i höjd med Kungens Solliden. Markus beskriver:

”Det var så mycket kraft i drakarna att vi bitvis knappt hade vattenkontakt utan mest låg och studsade mellan vågtopparna. När det blir stökig sjö i de här farterna behöver man fördela vikten mycket på bakre foten för att inte skära ner med brädan i vågorna. Det gjorde att mjölksyranivån kom upp i OK nivå i högerbenet rätt omedelbart.”

Slutlig tid blev ansenliga 1h, 9min, 51sek, vilket innebar en snittfart på ca 20 knop. En tid som sannolikt kommer stå sig bra konstaterar Andreas:

”Planen var att försöka komma under 1h 15min men vi hade högre snitthastighet idag än segertiden vid det senaste internationella 40km-racet i fjol mellan Tyskland och Danmark”.

Vad blir nästa utmaning?

"Nu blir det ett par dagars surfuppehåll konstaterar Markus som fick med sig ett nytt sprucket revben från en hård krasch mitt ute på havet. Men därefter fortsätter vi formtoppning inför en stor tävling där 500 kiteare från hela världen bjudits in för att köra T/R Sverige Danmark. Sedan hoppas vi nu att fler surfare runt om i landet tar upp handsken och antar utmaningen att jaga vår Marathontid. Vi uppmanar hela surfsverige att ta en GPS logg på 42,2 km. Sträckan ska köras en bog från A till B. Ett mycket kul distansträningspass som vi rekommenderar varmt. Vi körde riktigt fort idag och är nöjda med tiden, men det går definitivt att slipa!"

REKORDSNABB HAVSMARA I KULINGVINDAR UTANFÖR ÖLAND

Top