Paradisön blev ett fängelse

För ett par dagar sedan rapporterade BBC om ett par som räddats från en öde ö i Mikronesien. Paret hittades av en helikopter från amerikanska marinan som såg deras, i sanden skrivna, SOS-meddelande.

Hela historien hittar du på BBC:s hemsida www.bbc.com.

FEM SAKER DU BÖR TÄNKA PÅ OM DU ÄR STRANDSATT PÅ EN ÖDE Ö

Signalera; ett meddelande i sanden räckte den här gången för att bli upptäckt men är lätt utsuddat av regn, vind och vågor. Använd hellre sten, stora palmblad eller stockar och grenar när du "skriver" ditt meddelande. Resultatet blir skarpare och mer hållbart.

Hitta dricksvatten; tillgång till dricksvatten är det absolut primära och omedelbara problemet att lösa när du är strandsatt. Använd det du hittar för samla upp regnvatten och använd energin på att söka efter vattendrag och sötvattenkällor.

Hitta mat; En öde ö i tropikerna har i regel mycket ätbart att bjuda på. Var noga med att tillaga det som bör tillagas (kött och fisk). Var försiktig med okända frukter, grönt och bär med mera som du hittar i naturen - de kan vara giftiga. Prova dig fram genom att först gnugga en bit mot hud och läppar för att se om du reagerar.

Bygg ett "skyddsrum"; skydda dig från ormar och kryp samt sol, vind och regn genom att bygga ett "skyddsrum", helst en bit ovan marken. Det är viktigt att så gott det går hålla sig torr, varm och någorlunda fräsch för att undvika sjukdom.

Undvik riskfyllda situationer; en skada som är lätt åtgärdad i civilisationen kan vara skillnad på liv och död på en öde ö. Ta inga onödiga risker.

Foto US NAVY

Top