GLASSKULPTUR INSPIRERAD AV DEN MYTOMSPUNNA SINGOALLA

Konstnären Jan Johansson har skapat en glasskulptur inspirerad av den största skärgårdskryssare som någonsin byggts, SK150 Singoalla. Båten som ritades av Gustaf Estlander är den kanske mest mytomspunna av alla långa spjut.

Singoalla var extremt lång – 24 meter och stod klar 1919. Hon seglade snabbare än någon annan och så 1923, så brann hon på ett varv i Berlin. Ingenting blev kvar vilket naturligtvis gett upphov till spekulationer.

- När en båt brinner är det en hel del som blir kvar, spanten inte minst. En del ritningar finns på Sjöhistoriska, men båten är spårlöst borta, säger Nils Forsfält, ägare till Spantfabriken som är en konstruktionsbyrå som tar fram delar för renovering av klassiska båtar. Han har själv haft långt framskridna planer på att på nytt bygga Singoalla.

Men något måste först ha blivit fel med bygget för nu nästan 100 år sedan. Singoalla transporterades ut till Sandhamnsregattan 1919 men startade inte då masten hade spruckit. Sedan besiktades båten av konstruktörerna G. R. Liljegren och Carl Holmström. De var verkligen inte imponerade och beskrev båten som ett fullkomligt vettlöst bygge utan de förstärkningar som hade behövts. Inför 1920 års säsong förstärktes båten, berättar Skärgårdskryssarförbundets Jan Pettersson.

Men Singoallas vackra former är fortfarande efter 97 år lika lockande för konstnären som för skärgårdskryssarspecialisten. Läs mer om experternas och konstnärens funderingar kring mysteriet Singoalla i nästa nummer av SEARCH MAGAZINE som landar i brevoådor runt om i landet samt butik den kommande veckan. Vill du prenumerera? Teckan dig på www.searchmagazine.se/prenumerera.

Skulpturen säljs i begränsad upplaga genom Art 63 i Göteborg.

TEXT OLLE APPELBERG

Konstnären Jan Johansson skulptur inspirerad av Singoallas vackra form.

Top