FAVORITER UTE UR LEKEN (Sydney Hobart)

Under natten har det bekräftats att såväl Wild Oats som Dare Devil har avbrutit Sydney Hobart på grund av båthaveri.

Ännu ej bekräftade uppgifter säger att Dare Devils roder har gått av vid roderstocken, och båten tog in vatten. Alla ombord ska vara okej men de vände igår förmiddags, svensk tid, mot hamn. Ombord Dare Devil finns också svenska Cecilia Jansson som skulle göra sitt första Sydney Hobart. 

- Vi ligger I en save haven och väntar på material och verktyg for att stabilisera reservrodret för att ta oss till Sydney, säger Cecilia

Uppgifter som däremot finns bekräftade är att Wild Oats XI i natt avbröt racet. Hydraliken till kölen har tagit skada, varpå svängkölen inte går att justera. På en båt i Wild Oats storlek (30m) krävs en svängköl för att hålla båten i position och upprätt. Besättningen lyckades centrera kölen manuellt, och gick därefter mot närmsta hamn. Wild Oats har de senaste elva åren dominerat Sydney Hobart, och har vunnit åtta gånger.

Perpetual LOYAL tar nu över ledningen och håller rekordhastighet. Lyckas de hålla samma hastighet genom hela racet, kommer de sätta nytt hastighetsrekord i Sydney Hobart, något Wild Oats navigatör redan innan förutspått. Det återstår alltså att se om han hade rätt. 

Tvåa efter Perpetual LOYAL ligger nu nya zeeländska Giacomo, som faktiskt leder racet efter att tiden korrigerats. 

Top