JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA

Mars 05, 2012 @ 23:22:03   Foto SEARCHMAGAZINE

JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA
1 AV 14

Fysträning med Johan Wigforss

 

Vi är säkert många som har en jolle hemma eller på lantstället. Jag tror dessutom att det finns en hel del bland oss som efter en lyckad poängsegling har funderat på om det ändå inte är ett OS man borde satsa på. Eller så har man haft möjligheten att få möta några av våra landslagsseglare i sammanhang som t ex mästarnas mästare och tyckt att ”de skulle man nog kunna slå”. Alla ni som vill leva kvar i illusionen att man på något år skulle kunna träna sig till ett olympiskt spel gör nog bäst i att sluta läsa nu. Alla andra som vill lära sig hur mycket jobb det ligger bakom för att nå toppen i en os-klass kommer förhoppningsvis fascineras över, och inspireras av, det som följer.

 

Med hjälp av Johan Wigforss skall vi få en inblick i den träningen som ligger utanför seglingen på vattnet. Johan har i många år tillhört den absoluta toppen i svensk lasersegling och i över tio år deltagit i otaliga internationella regattor och mästerskap. Laser är en av de fysiskt mest krävande båtarna i os-programmet och ställer därmed speciellt höga krav på fysträningen.

 

   Vi börjar med att ställa den enkla frågan till Johan varför man överhuvudtaget skall fysträna som laserseglare? – ”Lasern kräver mest allroundstyrka. Det finns både ett styrkemoment och ett konditionsmoment i laserseglingen. Styrkemomentet ligger framför allt i att man använder kroppen som hävarm och då är det både ben och bål men även axlar och armar som jobbar mycket. Om man tar en tävling så tar ett race cirka 60 minuter och ibland blir det tre race om dagen. Det sliter ganska hårt på kroppen och kräver mer en uthållig styrka än maxstyrka. Detta gör att det krävs en väldigt bra kondition för att kunna syresätta alla muskler under så lång tid. Jag skulle därför vilja beteckna laserseglingen som en konditionsidrott, där det krävs en viss basstyrka för att klara av grundmomenten i seglingen, snarare än en styrkeidrott. Blåser det mindre är det inte alls lika fysiskt men då är konditionen väldigt viktig för att orka hålla koncentrationen under en hel dag. Från 5-6 m/s är det dock fysiken som blir väldigt avgörande. Under kryssen i 10 m/s ligger pulsen på 80 till 90% av maxpulsen vilket är väldigt högt. Då gäller det att kunna jobba bort mjölksyran ur musklerna.”

 

   Det som dock ofta glöms bort, och som Johan är noga med att påpeka, är att en stor anledning till varför man fystränar är för att orka med träningen på vattnet. Den absolut största delen av seglingen sker inte på tävlingar utan just under hundratals timmar seglingsträning. För att kroppen skall klara av det och för att hålla sig skadefri krävs en gedigen grundträning.

 

   Vissa seglare har valt att koncentrera sig mer på styrketräningen. – ”Jag upplever det som om dessa är väldigt snabba under och precis efter starten men att de inte orkar syresätta sina muskler under ett helt race och därför inte alls har samma höga grundfart. Har man uppnått en bra basstyrka är det viktigare med konditionen och uthålligheten i musklerna än med maxstyrkan. Eftersom jag just nu, med mina 82-83 kg väger idealt för vindarna i England lägger jag cirka 70% på konditionsträning och 30% på styrketräningen för att orka driva båten under hela racet.”

 

   Hur ser då styrketräningen ut? – ”Jag har olika pass där vissa har betoning på explosivitet och maxstyrka med 3-4 repetitioner och andra med 10-12 repetitioner där jag lägger in konditionsmoment. Jag har gått mer åt att försöka kombinera övningar med varandra för att få upp pulsen och träna en mer funktionell styrka så att jag på ett bättre sätt kan använda styrkan i båten. Jag upplevde att jag var väldigt stark på just bicepscurl och benspark men hade svårt att använda styrkan i seglingsmomenten. Sedan är det mycket bålstyrka. Jag tror att bålen är kärnan till all styrketräning. Du blir inte starkare än vad du är i bålen!”

 

   Hur ser konditionsträningen ut? – ”Jag varierar väldigt mycket mellan olika former och intensitet. Vissa pass lägger jag in styrkemoment som stakningen under längd- och rullskidåkningen eller tunga intervaller på cykling och löpning medan andra är långa lågintensiva pass. Personligen tycker jag att löpningen är roligast och enklast att genomföra. Är man sliten i benen efter tävlingar eller tunga träningsperioder är det väldigt bra att kunna avlasta benmusklerna med t ex stakning och belasta bålen och armarna mer istället. Cykling som är en favorit bland laserseglare är optimalt för längre lågintensiva distanspass. Av konditionsträningen blir det cirka 60-70% distanspass och resten intervallpass. Distanspass ligger på mellan 2 till 5 timmar. Intervallpassen kan vara över på 40 minuter men sliter trots det betydligt mer på kroppen. Jag tror att det är väldigt viktigt med distanspass för oss seglare för att lära kroppen att jobba med energiförbrukningen. Det är ofta långa dagar på vattnet där man inte alltid har möjligheten att fylla på energidepåerna. Det är därför viktigt att lära kroppen att utnyttja alla energiresurser.”

 

Fysträningen skiljer sig väldigt mycket mellan tränings- och tävlingssäsong. Här är ett utdrag ur Johans träningsdagbok.

 

Hård vecka, Träningsperiod maj Segling/Fys hemma

 

Måndag:

1h Styrka (helkropp)

2h Segling (mellanvind)

2h Cykel (medelhårt)

Tisdag:

2h Segling (mellan/hårdvind)

1,5h Rullskidor (Backintervaller)

Onsdag:

2h Segling (hårdvind)

1h Styrka (ben, bål)

1h Simning

Torsdag:

2,5h Segling (lätt/mellan vind)

1,5h Kondition (tröskelintervaller, rodd-cykel-löpning).

1h Stryka (överkropp)

Fredag:

2h Segling (mellanvind)

2h Rullskidor (dist/intervall)

Lördag:

4h Cykel (lugn distans)

Söndag:

Vila

 

Lugnare träningsvecka med tävling på helg

Måndag:

2h Segling

1h Styrka

Tisdag:

2,5 Segling

1,5h Rullskidor

Onsdag:

2,5 Segling

1h Styrka

Torsdag:

2h Segling

1h Löpning

Fredag:

Vila / alt. lättare styrka/kondition 1-2h

Lördag:

3h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

Söndag:

2h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

 

Att komma upp i denna träningsmängd tar många år och kräver en bra grundträning under ungdomsåren. Det kan vara svårt att som junior tänka så långsiktigt i den vardagliga träningen. – ”När jag var yngre tränade jag bara efter det som stod på träningsschemat utan att tänka så mycket. Ofta tränade man väldigt hårt i perioder för att sedan träna för lite. Jag har med åren tränat mycket mer och systematiskt. Det krävs att man får en kontinuitet i sin träning och inte tvingas göra uppehåll på grund av skador och sjukdomar.”

 

Det är här den kanske viktigaste delen av träningen kommer in i bilden. Vila! Att vila rätt är helt avgörande för framgångsrik träning. – ”Till skillnad från när jag var yngre räknas sjukdoms- och resdagar inte som vilodagar längre.”

 

Avslutningsvis skall sägas att Johan tillhör de seglare som lägger väldigt mycket tid på träningen utanför seglingen. För alla er som någon gång själv har kört eller följt vasaloppet kan nämnas att Johan i vintras gick i mål som 216 på en tid på 4 timmar och 33 minuter. Som med allt annat skiljer sig naturligtvis träningssätt och mängd från seglare till seglare och anpassas till flera faktorer som t ex båttyp och ens personliga grundfysik d v s längd och vikt.

 

Att lägga på minnet:

Man fystränar för att orka träna på vattnet.

Du blir inte starkare än vad du är i bålen.

Lär kroppen träna på låg energi.

Sjuk- och resdagar är inga vilodagar.

 

Johan Wigforss sponsras av Ramirent, Veidekke, GKSS, SWE Sailing Team, SOK, Houdini, Dalblads Nutrition, Suunto, Sportsupport center, X-Kross.

 

Text Johann Knigge

Bild Search Magazine
KOMMENTERA

JHONPosted July 25, 2016 at 11:33

The fellow workers are often raging dedicated to any things furthermore today I recently find out exactly why. cheap web hosting
Reply
JHONPosted July 26, 2016 at 10:04

Everything you comprehended will be proper, comprehend that you must crack the particular connection among present concrete floor and also fresh. You need to be cautious once you handle the particular concrete floor on the surfaces, due to the fact normally there exists a possiblity to crack. It will always be far better to obtain the aid of your specialist. www.bestgassmokers.com
Reply
jhonwattsonPosted July 26, 2016 at 16:07

Delight maintain this approach awesome succeed and additionally Document wait for a great deal more on your stunning blogs. Megapolis Hack
Reply
JHONPosted July 27, 2016 at 14:09

Need to investigation web pages by using suitable home elevators supplied issue and give the theifs to coach all of our impression as well as posting. obat pelancar haid
Reply
JHONPosted July 30, 2016 at 08:30

Delight maintain this approach awesome succeed and additionally Document wait for a great deal more on your stunning blogs. high quality backlinks
Reply
alexPosted July 30, 2016 at 11:42

Super-Duper site! I am Loving it!! Will come back again, Im taking your feed also, Thanks. Dissertation Help
Reply
alexPosted August 01, 2016 at 07:18

I gotta favorite this website it seems very helpful . how to start in an online business
Reply
okashaPosted August 04, 2016 at 00:47

Need to investigation web pages by using suitable home elevators supplied issue and give the theifs to coach all of our impression as well as posting. شركة مكافحة حشرات
Reply
hisitePosted August 04, 2016 at 00:49

I gotta favorite this website it seems very helpful web solutions company in egypt - mobile app development company
Reply
basmaPosted August 04, 2016 at 00:53

Need to investigation web pages by using suitable home elevators supplied issue and give the theifs to coach all of our impression as well as posting. كشف تسربات المياه
Reply
Dimple JoPosted August 10, 2016 at 10:36

It is very good to get a physical training. Happy to read the article which shares about the physical training with Johan Wigforss. It will be very helpful to know more about sailing. Also it will improve our mental power. medical coding and billing online
Reply
JHONPosted August 10, 2016 at 12:51

My partner and i examine your website on what to publish the particular and also My partner and i entirely adored that! After all, my own educators have got discussed the method if you ask me adequate instances yet no-one provides caused it to be appear since fantastic when you. You truly ensure it is appear to be a great action to take! I’m creating my own, personal dissertations coming from the following about. Soccer highlights
Reply
JHOPosted August 10, 2016 at 15:20

A reviewer backside shed within your blogs and forums is rather very clear. signal boosters for sale
Reply
amirPosted August 13, 2016 at 11:33

I believe your site is precisely exactly what I've been searching for; this solutions a lot of associated with my personal queries. e juice
Reply
alexPosted August 15, 2016 at 07:34

Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you! super visa insurance
Reply
JHONPosted August 15, 2016 at 16:09

You need to go on that good do the job in addition to When i count on far more of this brilliant content. read more
Reply
alexPosted August 17, 2016 at 07:57

Positive site, where did u come up with the information on this posting? I'm pleased I discovered it though, ill be checking back soon to find out what additional posts you include. Click here
Reply
Agoda Dubai HotelPosted August 20, 2016 at 03:44

Thanks for the best blog.it was very useful for me.keep sharing such ideas in the future as well. Thanks for giving me the useful information. I think I need it!
Reply
Hotels Pantai Kok near Telaga Harbour ParkPosted August 20, 2016 at 03:47

I recently came across your blog have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often. Booking Hotel in Dubai Hotels Pantai Kok near Telaga Harbour Park
Reply
alexPosted August 20, 2016 at 07:18

No doubt this is an excellent post I got a lot of knowledge after reading good luck. Theme of blog is excellent there is almost everything to read, Brilliant post. Click here
Reply
alexPosted August 21, 2016 at 08:20

An interesting dialogue is price comment. I feel that it is best to write more on this matter, it may not be a taboo topic however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers. Click here
Reply
jhonPosted August 22, 2016 at 11:05

This is a smart blog. I mean it. You have so much knowledge about this issue, and so much passion. You also know how to make people rally behind it, obviously from the responses. tribal installment loan
Reply
alexPosted August 24, 2016 at 07:54

Thank you so much for the post you do. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job. check this link
Reply
alexPosted August 25, 2016 at 10:42

I like this post,And I guess that they having fun to read this post,they shall take a good site to make a information,thanks for sharing it to me. Click here
Reply
JHONPosted August 27, 2016 at 15:01

100 likes It is extremely excellent, yet go through the details as of this deal with. get followers for instagram
Reply
alexPosted August 28, 2016 at 07:31

Thank you so much for sharing this great blog.Very inspiring and helpful too.Hope you continue to share more of your ideas.I will definitely love to read. check this link
Reply
jhonPosted August 31, 2016 at 06:44

Great things you’ve always shared with us. Just keep writing this kind of posts.The time which was wasted in traveling for tuition now it can be used for studies.Thanks check this link
Reply
JiyaPosted August 31, 2016 at 07:50

You have provided a very good article here which describes about physical training. Physical trainings are very good, it helps us to keep our body healthier. All the tips given by Johan Wigforss are very simple and easy to follow. directv packages
Reply
JHONPosted August 31, 2016 at 09:41

instagram likes Hi there, I discovered your blog per Google bit searching for such kinda educational advise moreover your inform beholds very remarkable for me. instagram followers
Reply
alexPosted August 31, 2016 at 11:51

I just found this blog and have high hopes for it to continue. Keep up the great work, its hard to find good ones. I have added to my favorites. Thank You. peter sbaraglia
Reply
jhonPosted September 03, 2016 at 07:59

A single inspire a lot of websites on the internet onto your net sign My own party will be allowed to continue to be contemplating generate income at any time in your lifetime find out research with may well. activated charcoal toothpaste
Reply
alexPosted September 03, 2016 at 12:03

I have been checking out a few of your stories and i can state pretty good stuff. I will definitely bookmark your blog Volver Con ella de Andres Cazares
Reply
alexPosted September 04, 2016 at 07:47

I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much. Check this site
Reply
alexPosted September 05, 2016 at 11:52

I’ve been searching for some decent stuff on the subject and haven't had any luck up until this point, You just got a new biggest fan!.. http://pure-forskolins.org
Reply
alexPosted September 07, 2016 at 08:05

I haven’t any word to appreciate this post..... orbita watch winderReally i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us.
Reply
jhonPosted September 12, 2016 at 08:08

This is a good post. This post gives truly quality information. I’m definitely going to look into it. Really very useful tips are provided here. Thank you so much. Keep up the good works. change wp urls
Reply
JHONPosted September 12, 2016 at 09:38

I really enjoy simply reading all of your weblogs. St. Louis SEO Company
Reply
calcinPosted September 18, 2016 at 07:20

Thanks for sharing this useful info.. Happiness
Reply
Nova ScotiaPosted September 19, 2016 at 06:19

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well.. los angeles accident attorneys
Reply
JHONPosted September 19, 2016 at 09:01

With thanks for those helping blog you have really been making. I had shied off making feedback as news got around at this time. hire a Denver SEO exper
Reply
OtherPosted September 20, 2016 at 10:39

this is really nice to read..informative post is very good to read..thanks a lot! procrastination quotes
Reply
please selectPosted September 22, 2016 at 02:23

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well.. FB Remarketing 2.0 Biz in a Box Review
Reply
alexPosted September 24, 2016 at 09:57

Great knowledge, do anyone mind merely reference back to it Check this site
Reply
jhonPosted September 26, 2016 at 06:19

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. assignment expert
Reply
JHOONPosted September 26, 2016 at 09:41

Remember to proceed this specific wonderful operate along with My spouse and i expect additional of your respective wonderful sites. cccam server
Reply
jhonPosted September 28, 2016 at 09:52

I’m going to read this. I’ll be sure to come back. thanks for sharing. and also This article gives the light in which we can observe the reality. this is very nice one and gives indepth information. thanks for this nice article... Mark J.
Reply
sadsdPosted September 29, 2016 at 07:47

this is really nice to read..informative post is very good to read..thanks a lot! install wordpress on bluehost
Reply
American SamoaPosted October 01, 2016 at 14:33

Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for Explaindio 3.0 ReviewI was searching for Explaindio 3.0 Review
Reply
JHONPosted October 02, 2016 at 09:03

Looking any sort of blog page will make some people solely choose to create a lot more. I did so an incredible that i was eye-catching articles and other content in. Application in all probability engaged in for ones rate even so it’s superb. I just sometimes dispatch most people. Brazilian Closure Straight
Reply
alexPosted October 02, 2016 at 09:35

i am for the first time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to present something back and help others such as you helped me. Simplycarinsurance
Reply
alexPosted October 03, 2016 at 08:26

I love the way you write and share your niche! Very interesting and different! Keep it coming! "brian ludmer" "ludmer law" "parental alientation"
Reply
alexPosted October 08, 2016 at 05:57

thanks for this usefull article, waiting for this article like this again. ian telfer
Reply
BlackMenPosted October 09, 2016 at 08:15

I will make sure to be reading your blog more. john deere parts online
Reply
American SamoaPosted October 12, 2016 at 14:25

instaeasy review InstaEasy was created by Luke Maguire , it's the worlds leading instagram auto engagement tool InstaEasy new software 'll be launched on 2016-Oct-20,having your Instagram account engaging with audience 24 hours a day
Reply
JHONPosted October 16, 2016 at 13:01

I must research websites along with appropriate home elevators provided subject and supply these phones instructor the viewpoint and also the post. a hellish shock
Reply
maxPosted October 16, 2016 at 14:42

I merely discovered employing demonstrate the idea yet again. Propose no matter what I want to to find out expectations by way of approaching you may well continue being when considering demonstrating this specific wonderful offered. https://www.rebelmouse.com/getridofherpessarahwilcox/
Reply
alexsPosted October 17, 2016 at 08:30

hi was just seeing if you minded a comment. i like your website and the thme you picked is super. I will be back. Click here
Reply
alexsPosted October 18, 2016 at 06:06

i am always looking for some free stuffs over the internet. there are also some companies which gives free samples. Check this site
Reply
JHONPosted October 18, 2016 at 11:13

youtube subscribers Create much more content articles about this subject you've got a great concept in order to motivate writters. youtube views
Reply
JHONPosted October 18, 2016 at 13:23

We've certainly not after go through a chunk that will details precisely what I truly do together with your the latest web site really does. Thanks a lot to the honor! location voiture agadir
Reply
JHONPosted October 19, 2016 at 14:04

Checking any blog may make others just want to come up with a greater number of. I did a fabulous which i was first lovely content by means of. The software most likely conducted for the tier still it’s exceptional. I often dispatch you will the hyperlink so it’s possible to calculate the software in my position you will be your thoughts. Adrian Gleave
Reply
JHONPosted October 20, 2016 at 09:13

That can purpose short-term, on the other hand it’s really not a functional long-term reply intended for adult men who wish to always be using this type of 1 exclusive female they will can’t stop taking into consideration. SnapCash Binary Review
Reply
alexPosted October 22, 2016 at 12:07

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article. Click here
Reply
JHONPosted October 25, 2016 at 12:48

youtube subscribers Analyzing ones own blogging causes all of us like to craft large numbers of. Used to do an important which is relatively shocked through. The application probably are not achieved with your grade though it’s spectacular. We can distribute one the actual hyperlink to aid you to measure the application for my situation if you can not your head. youtube views
Reply
JHONPosted October 25, 2016 at 14:43

Your website is this one-stop buy everything educative crafting. Thanks a ton for any superb deliver the results. I actually tested out among the list of web pages you actually advisable plus Available this best-dissertation. buy phentermine online
Reply
JHONPosted October 26, 2016 at 13:56

The repair you decide to do is rather without difficulty shown in the content. cccam
Reply
macPosted October 27, 2016 at 07:29

Right away the positioning may possibly unquestionably have renowned among the most with writing individuals, due to its meticulous write-ups or significant assessments. thesis online
Reply
JHONPosted October 27, 2016 at 12:47

I actually learn your website for executing assessments plus I actually at this moment come to feel hence invited. I actually appeared to be available a task to undertake your for your special crafting enterprise plus Photograph averting them. Maybe at this moment, together with the mindset you actually gifted people, I'll try it out. Flower deliver brazil
Reply
JacobPosted October 28, 2016 at 04:44

Case Solution Pleasant Post !! I like it, it additionally includes a great deal of helpful certainties. on account of share your experience.
Reply
JHONPosted October 29, 2016 at 07:35

Verifying almost any blog site could make some others simply just wish to think of more. Used to do an amazing i always was initially splendid information by using. The software program possibly done with the collection however it’s remarkable. When i typically dispatch people. cheap whey protein
Reply
BlackMenPosted November 02, 2016 at 07:38

Wonderful web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an awesome read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome! AC General Contractors Marietta Ga Office
Reply
alexPosted November 05, 2016 at 07:37

I havent any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. Check this site
Reply
Essay HelpPosted November 07, 2016 at 06:57

I loved the way you discuss the topic great work thanks for the share Essay Help
Reply
Aerospace Engineering Homework HelpPosted November 07, 2016 at 10:27

I'm getting excited about this kind of beneficial information of your stuff in the future
Reply
alexPosted November 19, 2016 at 10:07

Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. buying homes
Reply
alexPosted December 01, 2016 at 07:21

I haven’t any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. mobile app development Singapore
Reply
AminscPosted December 06, 2016 at 06:42

Nevertheless this is besides that an incredible share that marilyn and i certainly appreciated checking. It certainly is not day to day that i maintain the prospect to decide 1. technology thesis help
Reply
alexPosted December 07, 2016 at 12:32

That appears to be excellent however i am still not too sure that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally! logistik
Reply
alexPosted December 08, 2016 at 05:49

You have a real ability for writing unique content. I like how you think and the way you represent your views in this article. I agree with your way of thinking. Thank you for sharing. transfer Zug
Reply
الريماسPosted December 12, 2016 at 08:50

First / physical preparation ..... concept and definition: * Physical preparation is generally constructivism period numbers and consistency of all the muscles, and that the good numbers and sophistication level of these elements is a key factor in upgrading sports and the level of mathematical competence, since the goal of exercise fitness used in the physical preparation is to bring about physiological changes positive to improve physical performance level .
Reply
Ernesto LunnPosted December 27, 2016 at 08:01

Det är här den kanske viktigaste delen av träningen kommer in i bilden. Vila! Att vila rätt är helt avgörande för framgångsrik träning. – ”Till skillnad från när jag var yngre räknas sjukdoms- och resdagar inte som vilodagar längre.” Additional Info
Reply
South CarolinaPosted December 30, 2016 at 06:17

Nice blogging. These are very good and interesting websites.
Reply
South CarolinaPosted December 30, 2016 at 06:18

Nice blogging. These are very good and interesting websites. free microsoft point
Reply
alexPosted December 31, 2016 at 11:19

That appears to be excellent however i am still not too sure that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally! practical bathroom blinds
Reply
JHONPosted January 05, 2017 at 12:09

Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web!.. bollywood songs download
Reply
alexPosted January 11, 2017 at 08:37

Cool stuff you have got and you keep update all of us. Dwayne Corbitt
Reply
sdasdPosted January 11, 2017 at 16:59

This type of message always inspiring and I prefer to read quality content. so happy to find good place to many here in the post. the writing is just great. thanks for the post. customer service in spanish translation
Reply
sdasdPosted January 21, 2017 at 11:39

Thank you very much for the sharing! COOL.. SSC Ki Tayari
Reply
NOORPosted January 24, 2017 at 20:52

Someone Sometimes with visits your blog regularly and recommended it in my experience to read as well. The way of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that insight you provide the readers! http://net-worths.org/patty-duke-net-worth/
Reply
Business Management Writing HelpPosted January 27, 2017 at 06:37

Thanks a lot for the post. It has helped me get some nice ideas. I hope I will see some really good result soon.
Reply
Business Ethics Writing HelpPosted January 27, 2017 at 07:02

I loved the way you discuss the topic great work thanks for the share Business Ethics Writing Help
Reply
alexPosted February 04, 2017 at 10:38

Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you! skylight blinds
Reply
Coaching Centres PakistanPosted February 14, 2017 at 05:39

Good way of telling, good post to take facts regarding my presentation subject matter, which i am going to deliver in my college Coaching Centres Pakistan
Reply
Online Programming Homework HelpPosted February 14, 2017 at 07:17

My friend recommended this blog and he was totally right keep up the fantastic work! Online Programming Homework Help
Reply
Australia Assignment HelpPosted February 14, 2017 at 07:47

This is really a great stuff for sharing. Keep it up .Thanks for sharing. Australia Assignment Help
Reply
Programming Assignment HelpPosted February 14, 2017 at 09:12

Get the dissertation writing service students look for these days with the prime focus being creating a well researched and lively content on any topic. Programming Assignment Help
Reply
Coursework Homework HelpPosted February 14, 2017 at 09:33

Well thanks for posting such an outstanding idea. I like this blog & I like the topic and thinking of making it right. Coursework Homework Help
Reply
online dissertation writingPosted February 14, 2017 at 09:58

Amazing article thanks or sharing.. online dissertation writing
Reply
Thesis Writing ServicePosted February 14, 2017 at 10:42

This a good way to appreciate the teacher as they put their efforts to train students. UK dissertation Writers appreciates the teachers. Thesis Writing Service
Reply
R Programming Homework HelpPosted February 14, 2017 at 11:02

John arnold is an academic writer of the Dissertation-Guidance. Who writes quality academic papers for students to help them in accomplishing their goals. R Programming Homework Help
Reply
Law Assignment Help ServicePosted February 14, 2017 at 11:37

Great Information,it has lot for stuff which is informative.I will share the post with my friends. Law Assignment Help Service
Reply
asidPosted February 18, 2017 at 12:35

my first time visit here.i found so mmany interesting stuff in your blog especially its discussion..thanks for the post! q-foundry
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Framtidens säkerhetsgrej: Radiostyr...

Det tekniska teamet som samarbetar med The Boatyard jobbar hårt och effektivt för att hitta nya tekniska lösningar för sjöräddning och säkerhet på v...

La voie du pôle - mötet mellan kata...

Över isar, genom vatten, totalt hela norra Ishavet, allt med en hybridkatamaran....

Team Gilmour och Redline Racing kom...

Under helgen arrangerades M32 tävlingen Geographe Bay Cup i Busselton, Australia. Vin...

Bästa av två världar- Isjakt och Laser

William Sjöström och Henrik Bergman är två uppfinningsrika killar. De...

Jorden-runt-seglarna svarar på fråg...

Linn och Gustav seglar runt jorden i deras Vagabond 31 och vi har tidigare delat deras his...
x