FAREAST 28R

Juli 25, 2015 @ 14:01:11   Foto searchmagazine 

Foto Search Magazine
Foto Search Magazine
1 AV 14

FAREAST 28R
 Racer på riktigt

 

Fareast 28R är en riktig kappseglingsbåt, tömd på allt onödigt som inredning, stuvfack

och andra bekvämligheter. Har man en gång seglat en riktig racer tar det emot att sätta sig i en mer cruisingbetonad båt igen, det är inte lika rolig segling helt enkelt.

 

För ett år sedan provseglade jag Fareast 31R, storasystern till nya 28R som nu just anlänt Sverige. 31R var ett showcase som skulle bevisa vad Fareast Boats var kapabla till och båten var således kompromisslös, helt byggd i kolfiber med moderna linjer och uppseendeväckande detaljer. Fareast 31R är nog den roligaste kölbåt jag någonsin har seglat. Konstruktörsduon Simonis & Voogd hade med 31R ritat en klockren racer i ett lagom format med otroliga fartresurser och med seglingsglädje långt utöver det vanliga. Faktum är att den inte ens var dyr i förhållande till vad man fick i form av teknologi och prestanda. Men 1,1Mkr är ändå mycket pengar så det blev ingen försäljningssuccé. Detta var dock av mindre betydelse för draget att bygga 31R gjorde att Fareast Boats, som tidigare bara tillverkat optimistjollar (dock världen största tillverkare av optimister), över en natt, slog sig in på markanden som en kölbåtstillverkare att räkna med. Det är lustigt hur man fungerar, första gången jag hörde namnet Fareast Boats så klingade det inte särskilt bra i mina öron men nu bara några år senare så förknippar jag det närmast med perfektion i både design och konstruktion.

 

Många har försökt men få har lyckats.

Fareast 28R är alltså lillasyster till kompromisslösa 31R. Målet med 28R har varit att ta 31:ans förträffliga seglingsglädje och paketera den i ett ännu smidigare och framförallt billigare format. Man siktar mot att bygga en rolig, modern One Design Racer till ett oslagbart pris.

 

J/Boats är den obestridda mästaren på att bygga entypsklasser med sportiga kölbåtar. De har gjort det sedan 1977 då de slog igenom med J/24 som är den största entypsklassen genom tiderna med över 5000 byggda båtar. 2012 lanserades J/70 och den blev en succé direkt. På två år har J/Boats sålt 350 båtar i 15 länder. Kan Fareast Boats på allvar slå sig in och konkurrera med J/70 som entypsracer? Svaret är väl tveksamt men en fördel för Fareast 28R är att för samma pengar som för en J/70 så får man en lika välbyggd men större och betydligt snabbare båt som J/70-ägarna med avundsjuka blickar kommer se segla över horisonten. På bara några månader har man hunnit sälja tio båtar i Sverige så man skall aldrig säga aldrig.

 

Förenklad och förminskad

Släktskapet är tydligt mellan 31R och 28R. Konceptet och skrovlinjerna är snarlika, 28R har liksom 31R hissbar köl och roder i kolfiber men skrov och däck är i vinylesterinjicerad glasfiber istället för kolfiber och riggen är i aluminium. Man har tagit bort de dubbla häckstagen som 31:an hade för att rymma ett storsegel med fathead och ersatt med ett enkelt häckstag, dock fäster detta in på en ganska lång skedda så det ryms en slags semi-fathead. 28R blir därmed något enklare att hantera och materialvalen tillsammans med det något mindre formatet sänker priset med 65% jämfört med 31R!

All hårdvara som vinschar och beslag kommer från Harken och Spinlock och allt, utom möjligtvis häckstagets utväxling, är rätt dimensionerat och sitter på rätt ställe. Detta gör båten lättjobbad och den rymliga, öppna sittbrunnen hjälper förstås också till då det aldrig blir trångt för besättningen i manövrarna.

 

Kryssar som en 40-fotare

Optimalt är att segla båten på fem man. Första gången jag seglade 28R var i oktober på China Cup i Chenzhen som gränsar till Hong Kong. Fyra dagars kappsegling mot 20 st likadana båtar gav mersmak! Då seglade vi båten på fyra man men nu är entypsreglerna spikade och båten har fått mer segelyta än vad den hade på China Cup. Det gör garanterat att fem man är att föredra för att få ut max på kryssar och i manövrar. Då kryssade vi som bäst i 6,7 knop i ca 7m/s med fyra man ombord vilket är extremt bra för en 28-fotare, helt i nivå med tex en First 40.7 och ca 0,5 knop snabbare än en normal cruiser/racer med samma vattenlinjelängd. Toppfarten på kryss blir nödvändigtvis inte högre med mer segel men man når den snabbare. Under testtillfället nu i Stockholm loggade vi 6,2 knop redan i måttliga vindar på ca 4 m/s, mycket tack vare det större segelplanet. Siffrorna talar för sig själva, kryssegenskaperna är förstklassiga och det känns i båten och dess balans också. Den svarar snabbt på trim och den talar tydligt genom rodertryck och krängning. Sistnämnda tål den hyfsat mycket av och det vi upptäckte på China Cup var att båten fick lägre avdrift och högre VMG när den seglas med fart och inte pinas alltför mycket, båten vill löpa. Det är en fantastisk känsla att kryssa fram i över 6 knop redan i lätta vindar. Det enda som stör är mantåget som trycker in rorsman till en lite onaturlig position. Lutar man som rorsman ut mellan det övre och undre mantåget när båten kränger lite lagom så sitter man perfekt, haken är bara att det inte är tillåtet enligt ISAFs kappseglingsregler…

 

En sak till som stör på samma tema är höjden på pushpit och pulpit då dessa är lägre än 60 cm vilket gör att de inte uppfyller kraven för Offshore Special Regulations Category 3 som är säkerhetsregelverket som tillämpas på havskappseglingar som t.ex.

 

ÅF Offshore Race och Seapilot 2 Star. Nu kanske man kan få dispens för detta då mantågen i övrigt är 60 cm höga men det lär innebära onödig pappersexercis och är således ett farthinder för den som vill havskappsegla med sin 28R.

 

Fareast 28 R

 

Båten skapar snabbt egen fartvind, detta ger fullt tryck redan i 4 m/s och kräver hela besättningen på kanten

 

Snabbast med vinden

På undanvind har jag ännu inte seglat båten med den klassgodkända gennakern på 80 kvm. Men med den drygt 10 kvm mindre varianten vi använde, gjorde båten lätt tvåsiffrigt på loggen vid minsta antydan av gäss på vattnet och vi har toppat 16,6 knop mitt inne i Stockholm utanför Restaurang J, roligt värre! Båten är extremt lätt att segla snabbt med, den är lugn och trygg och man kan hetsa den hårt innan man blir straffad med en broach. De fina egenskaperna är resultatet av raka linjer i skrovet och ett djupt fint roder. Men Simonis Voogd har även flyttat bulben bakåt på 28R i förhållande till 31R just för att den inte ska dyka i farter runt 20 knop och över. Maarten Voogd menar att 28R eventuellt är snabbare på hård undanvind än storasyster 31R tack vare detta.

 

 

Fareast28r


I klassregeln har båten tre segel som det ser ut nu, stor fock och gennaker. För respitsegling runt öar eller offshore bör man komplettera med en Code 1 eller liknande, alltså ett mycket plant undanvindssegel. Det kommer att ge en båt som denna en hel del extra fart på branta bogar när den vanliga gennakern är för bukig och focken är för liten.

 

Kanske inte optimal som shorthandbåt

Shorthandsegling är populärt i Sverige och flera av de sålda båtarna är redan anmälda till double handed regattan Seapilot 2 Star på ostkusten och till Bohusracet på västkusten. Båten är visserligen styv för att vara en sportbåt med en bulbköl på 600 kg av båtens totala 1250 kg, men den har mycket segel i grundkonfigurationen så det blir till att behöva reva tidigt tror jag, om det inte är undanvind.

 

Mest seglingsglädje för pengarna

Mer seglingsglädje per spenderad krona i en ny kölbåt är nog svårt att finna. Om det dessutom blir en entypsklass här i Sverige och världen så är detta en riktig fullträff från Fareast Boats. Annars lär båten gå utmärkt att segla på handikapp också. Storasyster 31R har presterat väldigt bra i ORCi, en regel där det normalt är svårt att hävda sig med små sportiga båtar. I det svenska respitsystemet SRS brukar det vara lite lättare och där har Fareast 28R fått ett SRS-tal på 1,334, något jag är övertygad om att båten är kapabel att segla upp till med en driven besättning. På banor med lite mer halvvind och öppna bogar, tex runt öar eller liknande, borde det gå ännu lättare.

 

Text Jimmy Hellberg

 

Teknisk data

 

Design: Simonis-Voogd

Längd: 8,55 m

LWL: 8,07 m

Bredd: 2,75 m

Deplacement: 1250 kg

Djupgående: 1,75 m

Kölvikt: 600 kg

Segelfri höjd ca:12.5 m

Storsegel: 27 m²

Fock: 20 m²

GENNAKER: 83.45 m²

SRS: 1,334

 

Jämförelsetal

SA/D: 40

D/LWL: 59

Ballast: 48%

 

PRIS 394.000 SEK ink moms EXKL. SEGEL

 

Fareast28R Polars
KOMMENTERA

kavinPosted August 03, 2016 at 09:30

Very informative post! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign! wood doors brampton
Reply
Best Diet Pills in 2016Posted August 08, 2016 at 09:08

I agree with your blog and i will be back to check it more in the future so please keep up your work. Michael kors outlet love your content & the way that you write. Weight loss pills
Reply
kavinPosted August 10, 2016 at 11:25

I stumbled upon this blog with a host of new possibilities to explore. Thank you for the friendly in sharing. phen24 diet pills
Reply
kavinPosted August 13, 2016 at 11:30

I’m a sucker for most of the articles or blog posts, I absolutely savored, I would really prefer more data regarding this, given that it's fine., Kudos meant for posting. Binabot
Reply
jams jimmyPosted August 13, 2016 at 11:39

I did so past experiences looking content pieces and / or review articles common in this case. They've been simply just superb there can be quite a few positive practical knowledge. Opus Formula
Reply
kavinPosted August 21, 2016 at 11:51

Be sure to keep going the terrific job together with That i will enjoy even more to your impressive articles. www.quantumvisionsystemreviews.strikingly.com
Reply
0800Posted August 24, 2016 at 17:06

I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post. 0800
Reply
sasavPosted September 04, 2016 at 07:52

Jag tillbringade flera dagar på Fareast 28R. Mina intryck är mycket gynnsamma. Fareast 28R
Reply
Milentije MladjiPosted September 04, 2016 at 07:53

Den här artikeln innehåller bra information. Tack. Phen24 Supplement
Reply
LousyPosted September 22, 2016 at 11:40

It is happy to know about Fareast 28R which is one of the most famous racers. I have read many articles which discuss about boats, sailings etc but I felt this article contains some different elements and it makes this article much good. order liquor online
Reply
AllenPosted September 26, 2016 at 10:36

I am visiting this site for the first time , my friend is a regular viewer of this site and she has referred me to visit this site. All the photos of the boats given here are very good. I am very much interested to collect these types of photos. Keep sharing. dish network
Reply
suvinaPosted September 28, 2016 at 12:10

I am very interested in sailing. I like to read the articles that you share about sailing. In this blog you have explained about a wonderful race. It is really very interesting to read. Keep sharing more blogs like this makeup artist
Reply
svetislavPosted October 02, 2016 at 20:13

I want to to thank you for this excellent read! This post is impressive. Great job.
Reply
milcheiwaPosted October 02, 2016 at 20:16

Everyone loves it when people get together and share good ideas. Great website, continue the very good work! Phen24 Online
Reply
macPosted October 20, 2016 at 20:28

Making it very seek out online websites utilizing useful information on specified niche and provides the criminals to professor some of our belief and also report. rebelmouse
Reply
misPosted October 27, 2016 at 15:35

I recommend any content. It's always wonderful to work out you will explain in words from middle and additionally picture quality using this valuable content is quite simply recognized. article review for sale
Reply
ErinPosted November 29, 2016 at 11:45

Since i like sailing, I got interested to read this post. In this post, you have shared various amazing photos of race. I would like to see more photos related to this. Hope that you will upload it as soon as possible. Waiting for your updated post. bulk tablet rentals
Reply
AlexPosted December 04, 2016 at 16:53

Looking at been given within your blog still putting solution obviously only a bit small submits. Enjoyable technique for future forthcoming, We've been book-marking at a stretch protect variations give up soars together with each other. how to write an essay about my future
Reply
LizaPosted December 22, 2016 at 11:39

I favor the entire group of products, Considered truly loved, I want more information. about this, thinking about that it's fairly good., Many thanks a great deal with regards to displaying. dr oz pure natural forskolin
Reply
JimiPosted December 27, 2016 at 12:10

There are specific dissertation web sites over the web any time you access not surprisingly launched in the web blog. Seaside Residences Frasers Centrepoint Homes
Reply
AlexxPosted December 31, 2016 at 12:51

There are a lot dissertation ınternet sites over the internet imagine you're purchase not surprisingly discussed on your online site. voyance par telephone
Reply
DEBRAPosted February 01, 2017 at 06:42

It is true. This is the real racer boat. I have only sailed once in this one but it was totally worth it. It felt really awesome. I don’t know what else to say. This is the perfect boat. I wish if I had one like this. special info
Reply
RonaPosted February 02, 2017 at 11:54

I think all those who like sailing will really like this post. I got very excited to hear about the story of their race. I would like to see some videos of photos of it. Hope you will upload it soon. I am eagerly waiting for your updated post. www.nuggbeauty.com
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Otursdrabbad Coleman ger inte upp -...

Never ending story, det är vad Conrad Colemans Vendée Globe har blivit. Allt han vill är att gå i mål, men hans egen båt tycks motarbeta honom.

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Nästa båt att...

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var ...

Plötsligt händer det - Lasern går fort

Med mycket sarkasm och ändå lite sanning måste vi säga att det ä...

Vackra Träbåten La 28

Den här tyska båten har en magisk design och om du går förbi den kom...

Framtidens säkerhetsgrej: Radiostyr...

Det tekniska teamet som samarbetar med The Boatyard jobbar hårt och effektivt fö...
x