LAGOON 39

Augusti 08, 2015 @ 18:53:18   Foto SEARCH MAGAZINE

1 AV 26

I FOKUS Lagoon 39

 

En flexibel plattform med stora ytor för ett bekvämt båtliv

 

Benämningen plattform låter kanske inte så elegant och sexigt men det är precis vad det är i fallet med Lagoon 39. Det senaste årtiondet har vi sett en spännande utveckling av cruisingkatamarankonceptet. Man har gått från att i första hand vara ett praktiskt boende på vattnet, som kanske inta alltid var så tilltalande i en seglares ögon, till en snabbseglad båt med snygga linjer och hög boendekomfort. Lagoon 39 är inget undantag. Hon sticker ut vid bryggan. Hon är snygg.

 

Bakgrund.

Lagoon grundades 1984 som ett dotterbolag till Jeanneau Technologies Avancées (JTA). Företaget producerar båtar med både ett och två skrov. Ett av de lite mer ovanliga projekt, som företaget varit involverat i, är produktionen av trimaraner som syntes i filmen Waterworld. Idag är Lagoon en del av CNB och Beneteau Group och från och med hösten 2014 heter den svenska återförsäljaren Navigare Yachts.

 

Produktion.

Beneteau bygger sina katamaraner på två varv; Belleville sur Vie i Vendéeregionen och CNB i Bordeaux. Varvet Belleville sur Vie är en av gruppens senaste och mest moderna produktionsanläggningar, specialiserad på att bygga katamaraner, och här produceras samtliga Lagoon modeller från 38 till 45 fot.

 

Byggmetoden är beprövad men modern och känns genomtänkt. Man har använr polyester med högt motstånd mot osmos (plastpest). I skrovsidorna är ditansmateriel av skum, medans botten är av solid glasfiber. I däck och bridgedäck används balsaträ som distansmaterial. på skrovens insida finns solida längsgående förstärkningar”liners” och ordentligt fastplastade skott vilket känns tryggt.

 

Sittbrunn och däck.

Det första som slår en när man stiger ombord är som ofta när det gäller katamaraner – ytorna. Sittbrunnen är rymlig och är utrustad med ett stort bord med plats för 6 till 8 personer. Vi upplever den skyddad från väder och vind och något avskild från skepparplatsen. Här har man verkligen utnyttjat katamarankonceptet till det yttersta och designat sittbrunn och salong på ett sätt som skapar mycket utrymme och känslan av ”ett enda” rum där salongen fungerar som kök och lounge och sittbrunnen som matsal. I alla fall i vår värld. Man har sänkt golvet med cirka 20 cm vilket ger en extra känsla av rymd. Tar vi oss fram på fördäck ”växer” Lagoon 39 ytterligare. I fören finns stora ytor för socialt umgänge och sommarlekar med barnen. Det finns även gott om utrymme för förvaring i form av två stora luckor för utrustning. Vi noterar vattentank, stort ankare och reservankare samt ankarspel. Vi älskar nätet. Nätet är den perfekta platsen att softa på. Komplettera med två fatboys och risken är stor att du har parkerat för resten av semestern. En annan praktisk detalj är att man kommer åt förhytterna från däck. Det finns nog inte en unge som skulle tacka nej till att leka kurragömma här.

 

Interiört.

Inne i båten ser det fint ut. Inredningen ser ut att hålla god kvalitet och verkar vara väl monterad. Vi hör inga misstänksamma ljud från motorvibration eller sjögång. Styrbords akterhytt är rymlig. Vi hittar en stor förvaringsgarderob, några lådor, 12-v uttag och massor av ljus vilket alltid är trevligt. De små läderfickorna sprider en lite lyxig atmosfär liksom spottarna i rostfritt stål. Sängen för tankarna till ett badkar men är ändå bekväm. I förpiken har man kompromissat lite med benutrymmet. Här hittar vi en något mindre garderob och några lådor. Badrum och dusch hittar vi mellan de båda hytterna. Det är lite trångt men inte trängre än vilken annan 40-fotare som helst. Babordsidans layout är mer eller mindre en spegelbild av styrbordsidans. Det kanske inte verkar så nytänkande vid första ögonkastet men är väl anpassat till hur de flesta ägarna använder sina båtar idag. Vi blir nyfikna på ägarvarianten som tillägnar ett helt skrov åt ägaren med mer utrymme, bättre komfort och plats för bekvämligheter som sätter guldkant på tillvaron i form av en större hytt och separat stort badrum.

 

Salongen är riktigt fin och modern. Även här finns det gott om utrymme. Köket är välplanerat och utrustat med ett inbyggt kylskåp (en detalj som vi gillar skarpt), spisugn, dubbelvask samt massor med finesser som huvudhöga skåp, skärbrädor etc. Fönstret till sittbrunnen är skjutbart vilket återigen öppnar upp ytorna. Ytterligare en liten detalj som tyder på att man tänkt till, är den lilla gardinen på salongsdörren som skyddar mot insyn när man ligger med aktern mot kaj.

 

Navigationsstationen har en smart placering. Säkringar och all annan elektronik är väl undangömd bakom ryggstödet på soffan. Man sitter bekvämt med näsan mot fören och vrider man något på huvudet har man i princip 360 garders utsikt. Bordsskivan är lyftbar och i bordslådan kan man förvara sjökort och annan navigationsutrustning – mycket praktiskt. Här finns två 12-v uttag vilket vi uppskattar. Dagens livsstil kräver elektricitet!

 

Genom att flytta navigationsstolen till salongsbordet skapar man plats för upp till 5 personer och det är inte illa för en 39 fot båt. Man kan även sänka matsalsbordet och skapa en lounge för skönt häng och avslappnad aftersail. Man har lyckats att göra det mesta av båtens kvadratmetrar och använt utrymmet smart.

 

Seglingsutrustning

Fraktionsriggen från Seldén med svepta spridare ser stabil ut. Den har två vant som sitter fästa i skroven och en stabil internstagning. Masten är placerad längre bak än brukligt, den sitter alltså inte längre framför salongen utan ovanpå, allt för att maximera kraften och minimera skrovens dyktendens. Då man kan kontrollera samtliga trimpunkter från skepparpositionen kan man utan större bekymmer segla henne solo.

 

Den medföljande segelgarderoben består av ett storsegel som varvet kallar ”full-roach” på 47 m2 och en rullgenua på 30 m2 med UV-skydd i akterliket. Här finns det en hel del hästkrafter kvar att krama ut om man satsar på ett mer utvecklat segelplan.

 

Seglingsupplevelse

Vi seglar båten i 6-8 m/s. Det är platt vatten med något krabb sjö. Den är lättmanövrerad på både kryss och undanvind och seglas med lätthet av två personer. Skroven skär vattenytan och har fin flytkraft. Bortsett från några enstaka stänk som letar sig upp på däck är det en ”torr” båt.

 

I 16 knops vind och 60 grader kom vi som mest upp i 5 knops båtfart. Det kanske inte låter så imponerande men man får inte glömma bort att Lagoon 39 är en cruisingkatamaran som utöver seglingsupplevelsen också skall ge sin ägare komfort och en känsla av lyx.

 

Slutsats

Vill man ha mycket plats är katamarankonceptet är oslagbart för ett avslappnat båtliv i skärgården och på havet. Det passar även bra för barnfamiljen då barn kan vara friare, leka och ha kul både inne och ute. Lagoon 39 har en generöst tilltagen sittbrunn, en upphöjd rorsmansposition, lättåtkomliga trimpunkter, och en mycket trevlig salong med en fin framåtriktad navigationsstation, ett välplanerat kök och ett stort bord för måltider och socialt umgänge. Hur man har fått ihop det här på 40 fot är kanske inte ett mirakel men nära på. Det är en fantastisk båt att äga. Den ser bra ut, är kanske inte det snabbaste på två skrov men kompletterar man segelgarderoben med en code 0 och en stor gennaker har man löst det problemet. Lägger man därutöver till infällbara propellrar så är man hemma. Den perfekta plattformen för cruising och socialt båtliv.

 

Pris

Från 240 000 € ex moms.

 

Teknisk data

interiör: Nauta Design

exteriör: VPLP / Patrick le Quément

Längd: 11,74 m

Bredd: 6,79 m

Djupgående: 1,22 m

deplacement: 11673 kg

Masthöjd över vattenyta: 18,60 m Storsegel: 38 m²

fock: 32 m²

Code-0 (opt): 68 m²

Motor: 2 x 29 hk

Bränsletank: 2 x 200 l

Vattentank: 300 l

CE-kategori: A-obegränsad oceansegling
KOMMENTERA

800Posted July 29, 2016 at 00:06

Love to read it,Waiting For More new Update and I Already Read your Recent Post its Great Thanks. 800
Reply
girlsdopornPosted August 18, 2016 at 05:12

I have read your article, it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. girlsdoporn
Reply
Wireless StandardsPosted August 21, 2016 at 04:11

You have a good point here!I totally agree with what you have said!!Thanks for sharing your views...hope more people will read this article!!! Wireless Standards
Reply
free phonecallsPosted August 25, 2016 at 03:24

Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style. free phonecalls
Reply
As Seen on TVPosted September 04, 2016 at 11:30

i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job. As Seen on TV
Reply
liked this infoPosted September 10, 2016 at 04:55

have read a few of the articles on your website now, and I really like your style of blogging. liked this info
Reply
click to find out morePosted September 22, 2016 at 11:15

Please check out my site as well and let me know what you think. click to find out more
Reply
corsetPosted October 01, 2016 at 04:12

An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. corset
Reply
click to find out morePosted October 01, 2016 at 16:21

I have read your article, it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. click to find out more
Reply
top 10 android gamesPosted October 04, 2016 at 04:39

Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . top 10 android games
Reply
lawn water slidesPosted October 05, 2016 at 05:57

You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work. lawn water slides
Reply
sheila ashdownPosted October 15, 2016 at 05:00

You have a good point here!I totally agree with what you have said!! sheila ashdown
Reply
must know hack for tuber simulatorPosted October 17, 2016 at 03:42

I added it to my favorites blog site list and will be checking back soon. must know hack for tuber simulator
Reply
chalkboard markersPosted October 19, 2016 at 03:36

I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page! chalkboard markers
Reply
FIFA Mobile Soccer Free CoinsPosted October 20, 2016 at 04:24

You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site! FIFA Mobile Soccer Free Coins
Reply
alikhanPosted October 25, 2016 at 10:28

It's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information. car covers
Reply
alexPosted October 27, 2016 at 11:18

Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!! landmark forum, landmark
Reply
how to get weed out of your systemPosted October 30, 2016 at 07:39

This post is just amazing. One of the best posts about this topic that I've read on the internet in a long while. I was very pleased to read this and I hope you'll keep giving more stuff like this how to get weed out of your system
Reply
injections for hcgPosted October 30, 2016 at 19:51

injections for hcg Your music is stunning. You have some extremely capable craftsmen. I wish you the best of accomplishment.
Reply
alexPosted November 08, 2016 at 09:37

Wow, What a Excellent post. I really found this to much informatics. It is what i was searching for.I would like to suggest you that please keep sharing such type of info.Thanks sohum mehta
Reply
alexPosted November 10, 2016 at 11:15

I just couldn't leave your website before telling you that I truly enjoyed the top quality info you present to your visitors? Will be back again frequently to check up on new posts. doug berger psychiatrist tokyo
Reply
ssdPosted November 22, 2016 at 07:09

Very good points you wrote here..Great stuff...I think you've made some truly interesting points.Keep up the good work. used cars for sale in Elgin, IL
Reply
alexPosted November 24, 2016 at 09:22

I felt very happy while reading this site. This was really very informative site for me. I really liked it. This was really a cordial post. Thanks a lot!. Mobile Application Development companies
Reply
AlexPosted November 26, 2016 at 16:48

Many people have been asking me what's your favorite FPS mouse so I have been searching on the Internet to find the best FPS mouse. Here is a great list!
Reply
Empire Magic Carpet CleanersPosted November 28, 2016 at 19:30

This is a splendid website! I"m extremely content with the remarks!. Empire Magic Carpet Cleaners
Reply
mozaPosted December 02, 2016 at 19:09

This is also a very good post which i really enjoyed reading. It is not everyday that i have the possibility to see something. Grandeur Park Residences Chip Eng Seng Bedok Mall
Reply
ssdPosted December 06, 2016 at 08:38

Thanks for a wonderful share. Your article has proved your hard work and experience you have got in this field. Brilliant .i love it reading. budget rent a car
Reply
alexPosted December 13, 2016 at 05:53

Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return. Sightseeing Switzerland
Reply
jhonPosted December 15, 2016 at 08:57

This is my first time i visit here and I found so many interesting stuff in your blog especially it's discussion, thank you. Sofa sale
Reply
rental mobil di balikpapanPosted December 18, 2016 at 06:40

Great info! I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have. rental mobil di balikpapan
Reply
jamesPosted December 18, 2016 at 06:55

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. delhi detective agency
Reply
open trip derawanPosted December 18, 2016 at 06:57

I think about it is most required for making more on this get engaged open trip derawan
Reply
alexPosted December 21, 2016 at 06:37

I haven’t any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. hours
Reply
ssdPosted January 09, 2017 at 06:18

Great article Lot's of information to Read...Great Man Keep Posting and update to People..Thanks Principal Garden
Reply
alexPosted January 09, 2017 at 11:29

I was looking at some of your posts on this website and I conceive this web site is really instructive! Keep putting up.. Court Courier
Reply
jamesjackPosted January 14, 2017 at 17:32

I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read !! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site..!! www.medeksp.ru
Reply
jamesjackPosted February 01, 2017 at 10:52

I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks ! home cleaning new york
Reply
jamesjackPosted February 02, 2017 at 10:14

Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long..! Cleaner Brooklyn
Reply
jamesjackPosted February 19, 2017 at 17:26

Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. lularoe
Reply
sjadenPosted February 20, 2017 at 17:59

This is truly a pleasant and useful, containing all data furthermore greatly affects the new innovation. Much obliged for sharing it. Lyrapng's Fashion World
Reply
jamesjackPosted February 24, 2017 at 17:02

Suppose you own a website B and there is another website A where your website’s link is provided..! Fashion Style tips
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Isvett med Sjöräddningssällskapet i...

Runt om i Sverige är det nu sportlovstider, och kylan håller på många håll i sig. Att ge sig ut på skridskor eller i en isjakt är populärt sportl...

Samla klubben och bygg en optimist ...

Göteborgs Båtmässa är slut sen en vecka tillbaka, men för en ent...

Dyneema Carbon, kolfibrets nya utma...

Kolfiber och Dyneema innebär ofta desingkärlek för många seglare, men...

America´s Cup - här får vi se lite ...

Den 26 maj går startskottet för nästa upplaga av America´s Cup i och med...

HAR DU KOLL PÅ KÄNDA SEGELBÅTAR?

Har du koll på kända segelbåtar? Det kan du ha nytta av i nästa
x