NÄSTA

Search analyserar den nya banan till America's cup 2013!

Februari 22, 2012 @ 16:14:19   Foto 2012 ACEA, Gilles Martin-Raget, Sander van der Borch  

America\'s cup_2013_Race_Course

1 AV 3

Americas cup har en 160 år lång historia och innehar världens äldsta trofé inom sportsammanhang. Banan till den 34:e upplagan av America's cup som seglas utanför San Francisco 2013 är nu officiell. Banan sträcker sig längs med stadens kust från Golden Gate-bron till pir 27/29 och har aldrig legat så nära land under sin 160 år långa historia. Victor Bergström analyserar den nya bantypen.


 

 

Det har spekulretas mycket kring vilken bantyp det är tänkt skall avgöra den prestigefyllda tävlingen. Nytt för 34:e upplagan är att man lagt två gate-märken vid kryssrundningen, själv väljer jag att kalla det "Golden Gate-märket". En liknande bantyp seglades under Mästarnas Mästare 2011 i Båstad där seglarna var mycket positiva till bantypen. Jag deltog själv i tävlingen och fascinerades över hur många fler olika taktiska och strategiska valmöjligheter som uppstod under en seglingen. Seglingarna blev mindre förutsägbara för såväl seglarna som publiken och de taktiska rävspelet fick större betydelse. 

 

Halvvinststart var något som också testades under Mästarnas Mästare och fick också mycket positiva reaktioner. På bryggan snackades det mycket om att själva startmomentet inte blev lika betydande utan att konsten att hantera "korvstoppningen" nere vid gate-märket blev mer avgörande. Det är naturligtvis skillnad på matchracing och fleetracing men frågan är om halvvindstart och gate-märken vid kryssrundning är här för att stanna?

 

När man tittar på banskissen förundras jag över hur taktiken och strategin kommer påverkas av olika vindriktningar. Som jag ser det passar bantypen bäst vid ostliga vindar. Katamaranerna kommer i så fall halvindandes över startlinjen i fullt ös för att sedan segla en kryss/läns-bana. Skulle det vara nordliga eller sydliga vindar blir det förmodligen bara fartkör och få taktiska inslag. En bit utanför kusten ligger också fängelseön Alcatraz som definitivt kan ställa till det för taktikerna ombord. "Plats för hinder" kan vara en regel som kan komma att tillämpas nästa sommar.  

 

Den 7:e september 2013 går startskottet för den 34:e upplagan av America's cup. Seglingarna kommer avgöras i den nya båttypen AC72. Katamaranerna är utrustade med vingmast och kräver en atletisk besättning med stort mod för att kunna hanteras på bästa sätt.  

 

Man kan disskutera bantyper och båttyper i alla oändlighet men frågan är om vi någonsin kommer uppleve en mer dramatiskt final i America's cup än den som seglades i Valecia 2007 mellan Team Alinghi och Team New Zealand. För er som missade finalen eller vill uppleva den igen, titta och njut... 

Läs mer...

 

Postad av:Victor Bergström

victor@searchmagazine.se

 

 

KOMMENTERA

VictorPosted February 22, 2012 at 17:56

Med tanke på att AC72erna är så mycket snabbare, kanske man måste gå från slow motion till ultra slow motion för att göra det lika dramatiskt. Actionfaktorn kommer garanterat bli högre med de täta och snabba gaterundningarna, vilket förhoppningsvis kan attrahera en bredare publik.
Reply
JVPosted February 22, 2012 at 20:05

AC-seglingarna i San Diego i höstas var riktigt kul att se. Fleetracert hade halvvindsstart och den första rundningen var inte att leka med :-)
Reply

KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Otursdrabbad Coleman ger inte upp -...

Never ending story, det är vad Conrad Colemans Vendée Globe har blivit. Allt han vill är att gå i mål, men hans egen båt tycks motarbeta honom.

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Nästa båt att...

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var ...

Plötsligt händer det - Lasern går fort

Med mycket sarkasm och ändå lite sanning måste vi säga att det ä...

Vackra Träbåten La 28

Den här tyska båten har en magisk design och om du går förbi den kom...

Framtidens säkerhetsgrej: Radiostyr...

Det tekniska teamet som samarbetar med The Boatyard jobbar hårt och effektivt fö...
x