Västernäs tänker på: att isaf har ålderskris och Slangen har sett min båt!

I veckan som gick blev det äntligen klart vilka båtar som blir olympiska till Rio 2016, i damskiff och flerskrov. Det blev också klart att kitesurfing kommer in på programmet istället vindsurfing. Vad har hänt med isaf? Två skiffklasser, katamaran och kite, har man någon sort ålderskris i de fina kommitéerna, undrar hur många ledamöter som hade nya slitna jeans, gått ner i vikt och skaffat båge. Nu är det slut på den gamla gentlemannasporten segling, actionsporten segling är född. Undrar förresten hur man förutspår vindvrid i kitesufing, kollar man på hur fåglarna flyger?

Gkss OCR, var i helgen. En trevlig tillställning med lite för mycket vind på lördagen för alla utom lasrarna och kanonförhållanden på söndag. Det var första året som alla klasser seglade inomskärs, normalt brukar enmansjollarna segla på tippen. Klagomål på lång utsegling, långa dagar och kyla har blivit hörda, jag är bitter. I år var det första gången jag inte seglade laser på denna regatta, som blivit känd för att vara en av de bästa misärregattorna under säsongen tillsammans med TFO i oktober.

På en misärregatta ska det var lång utsegling, blåsa småspik, regna och vara så kallt att man väljer att kissa i våtdräkten för att få en stunds värme. Vad kommer nu hända med framtidens lasergeneration när ska de härdas, när ska de bli förberedda på ett laser VM? Som sagt jag är bitter, nu hade jag inte behövt byta till 49er utan kunde haft lika trevligt i laser, attans!

Annars var det största som hände i helgen att kungen av handboll, världens bästa genom tiderna, Magnus Slangen Wislander har sett vår båt. Han gick förbi på hamnplan när vi stod och riggade ner efter söndagens segling. Han stannade till i åtminstone tio sekunder och tittade med stora ögon på vårt rymdskepp till segelfarkost. Det är stort, jag ska bli vän med honom på facebook nu.

Ja en annan stor sak hände också, jag lyckades ge tävlingsledare Johan Lundqvist en puss på kinden då jag tog emot pris på prisutdelningen. Jag har sett på tv att de gör så på prisutdelningarna, så jag ville testa. Johan tog det väldigt bra och jag fick en hjärtformad skål som pris. Dock tog de mig åt sidan efteråt och bytte ut mitt pris, till en skål formad som Sverige istället. Hur skall jag tolka det? Synd att de bytte, jag hade ju varit kung om jag kommit med ett rött hjärta till min flickvän. Sverigeskålen dömdes ut med en gång vid hemkomst och lär bli en gåbortpresent.

Segla vackert!

// Victor Västernäs 

victor@searchmagazine.se

Top