NÄSTA

Back to basics: Starta mitt på linjen!

September 28, 2012 @ 19:51:05   Foto Victor Västernäs

Starta mitt på linjen

1 AV 1

Nu tar vi återigen och tittar på det intressanta ämnet seglingstaktik. 2012 skrev undertecknat en serie med tips i olika taktiska situationer, nu återpublicerar vi dessa med vissa modifieringar och tillägg till texterna.Det ska handla om på starter mitt på linjen, denna konst som ofta är ett säkrare kort än att starta vid någon av ändarna. Texten är uppdelade i tre delar, lucka i lä, landmärke och starta bättre än de andra båtarna.


 

Kring lä lucka har jag inte så mycket att tillägga det förblir en av de absolut viktigaste ingredienserna i en bra start och jag har jobbat mycket i min 49:er segling för skaffa en bra teknik för att kunna jobba sig till en lälucka. Så tipset här är helt enkelt gör detsamma, det lönar sigJ.

 

 

Sen kommer vi till ämnet att starta mot landmärke eller mot de andra båtarna. Till att börja med ska jag lägga till att det går alldeles utmärkt att ta landmärke även till lovart på motsvarande sätt som vi tar det i lä. Det kan vara till stor hjälp om man inte ha möjlighet att se sitt landmärke i lä.

 

Vidare har vi utvecklat en process där vi bestämmer oss för om vi startar på vårt landmärke och attackerar linjen eller om vi väljer att starta i linje med fältet. Om vi attackerar linjen känner vi att vi har bra koll på var linjen är samt att de flesta båtar är lite för långt bak för att kunna hinna fram till linjen i tid. I ett sådant läge har man möjlighet att vinna starten bara genom att ha gjort sina förberedelser ordentligt.

 

I det andra fallet när vi väljer att starta i linje med de andra båtarna(för mot för) har vi sämre koll på våra landmärken eller så vet vi att fältet ligger långt upp mot linjen och vi vill inte sticka ut och bli tagna för tjuvstart. Det kan också ha att göra med hur mycket vi vill riska i starten, om det är väldigt stora tryck skillnader och stora skift har antagligen starten mindre betydelse för hela seglingen och då är det väldigt onödigt att riskera för mycket i starten.

 

Beslutet om vi ska starta mot linjen eller för-mot-för tar vi vid ca en minut kvar, då det börjar bli uppenbart hur starten kommer att se ut.

 

Hoppas dessa extra kommentarer och texterna nedan kan väcka nya idéer och kanske göra er till lite bättre seglare.

 

/Victor Västernäs

 


Lucka i lä

 

 

I starten oavsett var man startar vill man ha lucka i lä, dvs lite utrymme ner till nästa båt så att man inte får spegelvind direkt efter start. Det är också bra med lälucka för att kunna göra en bättre acceleration ut från starten.

 

En lälucka får man inte, man måste jobba sig till den i de allra flesta fall. Det blir nu lite olika approach i jolle respektive kölbåt. I kölbåten håller man båten i rörelse hela tiden, medan man i jolle ligger mer stilla i närheten av linjen. Hur som helst så gäller det att låsa upp båten i lovart och skapa sig distans till läbåten. Detta är till stor del en teknisk manöver och därför svår att säga så mycket generellt om, vad man kan säga är att när man väl har jobbat upp sin lucka gäller det att försvara den mot båtar som kommer in mot linjen sent och försöker ta din lucka. Det gäller att ha ögon i nacken och innan det kommer en båt, vrida ner sin egna båt och stänga till luckan så att det inte kommer in någon. Om man inte är tillräckligt snabb med att styra ner båten kan det fungera att skrika högt och verka allmänt jobbig, som jag skrev i texten om lovartsstarter är det ingen som vill starta bredvid den båten som skriker mest.

 KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

TBT: Sjunkande båt på Round The Isl...

TBT: En mardröm för alla båtälskare är förstås är att båten ska sjunka. På Round The Island Race i somras hände just detta för...

Efter all väntan, nu har ORACLE slä...

Då var dagen kommen för ORACLE Team USA att presentera och sjösätta d...

Exklusiv video: Cykeldriven AC50

Vi rapporterade igår om de

Mooringo uppdaterar systemet

I ett tidigare i...

Nu är det officiellt, här är Nya Ze...

Två dagar i rad har vi kunnat visa bilder på båten med de revolutioneran...
x