NÄSTA

Laser byter namn till Kirby Torch

April 10, 2013 @ 15:33:04   Foto Kirby Torch

torch plan

1 AV 1

En av världens populäraste båtar, enmansjollen laser, med över 200 000 tillverkade båtar genomgår en ägarförändring och byter namn till Kirby Torch.


 

Designer till lasern, Bruce Kirby har hela tiden ägt sin design men sålt rättigheterna för att tillverka och sälja båten till företaget Laser Performance. Laser Performance har stora ekonomiska problem och har inte betalat royalty till Kirby enligt avtal. Efter en långt gående rättstvist, parterna emellan, har nu Bruce Kirby dragit in rättigheter till lasern för Laser Performance. Istället kommer det nystartade företaget Kirby Torch att tillverka och sälja båten under produktnamnet Kirby Torch.

 

 

Bruce Kirby är en mycket uppskattad man bland laserseglare. Vid ett VM i Halifax Canada, var Kirby prisutdelare och mottogs med stående ovationer av den samlade världseliten. Kvaliteten i produktionen har under laser performance ledning varit varierande och trots att lasern är en strikt entypsklass, finns stora variationer bland båtarna. Bland annat varierar masternas styvhet, seglens storlek och mastfötternas lutning. Med nya tillverkare ser laserseglarna hopp om kvalitetssäkring.

 

Just nu pågår förhandlingar med Internationella Laser Förbundet(ILCA) om att man ska bli internationella Torch förbundet istället.

Källor: Scuttlebutt

Kirby Torch
KOMMENTERA

Martin APosted May 03, 2013 at 12:42

Nja, det är ju bara en partsinlaga från Bruce Kirby Inc. Internationella Laserförbundet (ILCA) äger rättigheterna till klassens namn - Laser. ILCA är medlem i ISAF och har internationell status med Laser som också är olympiskt redskap genom ISAF och IOK. Så långe ISAF och ILCA är överens så får Kirby Torch segla runt på lokala regattor och arbeta sig igenom processen att i första instans bli en nationell klass i de länder den finns, sedan får det internationella förbundet söka status som regognized class och därefter bli internationell klass. Denna process kommer ta 5-6 år! ILCA och ISAF har garanterat att det kommer finnas Laserjollar och tillbehör över de närmaste och kommande OS (2016 och 2020), längre än så kan ingen garantera någonting. Som jag ser det så finns det bara förlorare i denna process, Bruce Kirby sätter sin personliga vinning framför seglarnas intressen! Laser Performance har agerat klantigt och misskött ett "självspelande piano"! Det troligaste scenariot på sikt är att ISAF kommer tröttna på Kirby, utlysa ett tresteget för OS enmansjolle! Det kommer varken bli Laser eller Kirby Torch som kommer vinna det eventet! Därmed förpassas Lasern och Kirby Torch till en bakgårdsserie för entusiaster. Men det var nog inte så Bruce Kirby tänkt sig, som trots allt plockat in en och annan krona på de över 200000 jollar som via ILCAs försorg registrerats! Inget är så ledsamt som när girigheten övergår i dumhet! Hitta fakta på www.lasersweden.se
Reply

KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Framtidens säkerhetsgrej: Radiostyr...

Det tekniska teamet som samarbetar med The Boatyard jobbar hårt och effektivt för att hitta nya tekniska lösningar för sjöräddning och säkerhet på v...

La voie du pôle - mötet mellan kata...

Över isar, genom vatten, totalt hela norra Ishavet, allt med en hybridkatamaran....

Team Gilmour och Redline Racing kom...

Under helgen arrangerades M32 tävlingen Geographe Bay Cup i Busselton, Australia. Vin...

Bästa av två världar- Isjakt och Laser

William Sjöström och Henrik Bergman är två uppfinningsrika killar. De...

Jorden-runt-seglarna svarar på fråg...

Linn och Gustav seglar runt jorden i deras Vagabond 31 och vi har tidigare delat deras his...
x