Mekskola for dummies! Hålet del 1

I denna text är det tänkt att vi ska försöka ta med oss er läsare på en stunds båtmek. Det kommer absolut inte att bli en perfekt guide, snarare en logg över alla misstag och förhoppningsvis de lärdomar som kommer av misstagen. Det är med andra ord helt okej att komma med pekpinnar eller glada hejarop, då vi slänger oss ut på okänt vatten.  Tanken är att, ibland vill man inte fråga experten om hjälp, man vill ta råd av idioten som inte har en aning men ändå lyckats laga båten. Om man frågar den personen, är det idiotsäkert att lyckats själv.

Den här gången ska vi laga ett hål på 49:ern som vi belönades med för en tid sen. Dag ett har vi riggat ner båten och fått in den i ett varmt garage, tanken var även att börja meka, men vi stötte på patrull. Vi hade ingen riktig aning om hur man ska gå till väga, youtube hjälpte men vi var även tvungna att får lite rådgivning in person.

Så här ser i alla fall hålet ut.

 

För att vår mentor skulle få oss att förstå hur vi skulle göra, gjorde han en modell av hålet och kortfattat kan man säga att arbetsgången kommer vara enligt följande.

  1. Såga upp hålet och gör det runt och snyggt.
  2. Härda(med hjälp av polyester) en glasfiberbit som skall sitta på insidan av skrovet.
  3. Slipa upp skrovet runt hålet, så att glasfibermattan kan fästa bra.
  4. Limma fast den härdade polyesterbiten på insidan av skrovet.
  5. Limma fast isoleringen på den härdade polyesterbiten.
  6. Lägg på ny glasfibermatta och blötlägg med polyester, låt härda.
  7. Slipa ner så att det blir en jämn yta.
  8. Lägg på gelcoat, härda slipa.

 

Modell av hålet

Modell av härdad glasfiberbit

 

Modell av hur glasfiberbiten skall fästas på insidan av skrovet.

Imorgon sätter vi tänderna i detta projekt och förhoppningsvis kommer vi framåt utan att ha förstört varken hälsan eller båten. 

Top