På onsdag går startskottet...

Watski2star2013

På onsdageftermiddagen den 29 maj släpper vi ut 110 segelbåtar på Östersjön från Oxelösund för att kappsegla under 3 dygn. Tävlingen heter Watski2star och namnets tvåa kommer sig av att man är endast två personer ombord, oavsett hur stor båten är. Man skulle då kunna tro att man väljer att tävla i en liten och lättmanövrerad båt, men det finns båtar från 7 till 17 meters längd i startlistan. Det är sjätte året som tävlingen körs enligt liknande koncept och den är ständigt lika populär.

I år räknar vi med 110 startande båtar. Förra årets tävling blev riktigt tuff på grund av kyla och kraftiga vindar. 70 % av deltagarna valde att bryta under den sista etappen mellan Oskarshamn och Oxelösund men de flesta av dessa är i år tillbaka på startlinjen för nya tag.

Under lördagen den 2 juni beräknas de flesta deltagarna tillbaka i Oxelösund för målgång efter att ha besökt först Visby och sedan Oskarshamn för att få lite vila mellan etapperna.

För att kunna följa seglingarna så direktsänds starten i Oxelösund via web-TV och fyra båtar har livekameror ombord. Inför och under seglingen kommer också intervjuer och andra tv inslag att läggas ut på vår hemsida www.watski2star.se. Hur det går i tävlingen kan man kolla vår positionssida som nås på samma adress. Alla båtar har nämligen AIS- sändare som kontinuerligt talar om var de befinner sig, vilken fart de gör och så vidare.

Deltagarna är mestadels män, men det finns ett antal mixedbesättningar. Där finns också en del kända namn både lokalt och nationellt inom och utom seglingssporten. Tio av ekipagen kan vi räkna som lokala dvs sörmlandskustseglare. Bandyns nya förbundskapten, Jonas Classon deltar, liksom seglarikonerna Björn Österberg, Anna Drougge och Anders Lewander. Internationellt kan vi stoltsera med en finländsk och en holländsk båt.

En nyhet som vi är mycket stolta att presentera är en ny startkur som klubbmedlemmar byggt på piren i inloppet till Oxelösund där starten kommer att gå. Fantastiskt vad ideella krafter fortfarande kan åstadkomma! För övrigt genomförs hela detta arrangemang på genom medlemsengagemang på ideell bas från tre segelsällskap Visby, Oskarshamn och Oxelösund.

Välkomna att följa tävlingen antingen på plats (starten i Oxelösund) eller via vår hemsida www.watski2star.se med livesändningar, positionssida och intervjuer!

Top