16-åriga Andrea Holm favorit inför Kona-SM

Tidigare har vi lärt oss namnet Adam Holm som en av Sveriges mest talangfulla vindsurfare. Nu är det dags att lära känna ett nytt namn, Andrea Holm, Adams syster. Hon har gått från klarhet till klarhet den här säsongen och vann tidigare i somras junior-SM i Kona One i stor stil när hon slog alla killar och bärgade ett guld åt KSSS. Vid VM i Quebec i juni var hon bara en försmädlig tjuvstart från att, som första dam någonsin, erövra VM-titeln i Kona-klassen. På världsrankingen ligger hon på andraplats.

Det är mindre än två veckor kvar till årets senior-SM i Båstad och Andrea ligger ute på Sandhamn och tränar i sina hemmavatten. ”Jag kör minst ett pass om dagen, ofta två. Det har varit mycket vind den sista tiden och det passar mig perfekt. Jag har tidigare haft min styrka i lättvindsseglingen men den här säsongen har jag lyft min hårdvindssegling mycket”, berättar Andrea.

Andrea Holm

Andrea Holm. Foto Kona Windsurfing och Daniel Nordlund

Försäsongen innebar mycket tid på gymmet och det har betalat sig. ”Jag är mycket starkare nu och kan fokusera på tekniken. Taktiken har jag med mig sedan tidigare genom min jollebakgrund”, fortsätter hon.

På SM kommer hon att möta tuffast tänkbara motstånd. Förutom alla unga talanger som hon också mötte i junior-SM ställs hon även mot tre världsmästare. En av dem är den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen. De två andra är Hans Nyström och Björn Holm som vann årets VM i Kanada.

”Min målsättning är att ta en plats på pallen. Jag vet att det blir tufft men jag siktar alltid högt och vet att jag har en bra chans. Förhållandena i Båstad liknar dem på Sandhamn vilket är en fördel”, förklarar Andrea.

Kona One är en av de snabbast växande vindsurfingklasserna globalt. Sverige har haft stora framgångar de senaste åren och tagit flera VM-guld. Årets SM avgörs i Båstad den 1 – 4 augusti. Arrangörerna räknar med 70 seglare till start vilket i så fall skulle göra årets mästerskap till det största hittills.

Text: Daniel Nordlund

Foto: Kona Windsurfing och Daniel Nordlund

Top