Team SCA i ledning runt Fastnet Rock

Tidigt på tisdagsmorgonen rundade Team SCA klippan Fastnet Rock som ledare i storbåtsklassen i den klassiska havskappseglingen Fastnet Race. Den svenska båten lämnar nu den irländska sydkusten och seglar mot England och hamnstaden Plymouth – i ett fält av drygt 350 båtar. Målgång beräknas till onsdag morgon.

– Det är en av de starkaste prestationerna av en kvinnlig besättning inom havskappsegling. Jag kan inte påminna mig att något liknande har inträffat tidigare, säger Richard Brisius, teamchef för Team SCA

SCAs tolv seglare ombord består av nio kvinnor och tre män. Och aldrig förr har en så kvinnodominerande besättning varit i ledningen vid rundningen i klassiska Fastnet Race. Bakom dem finns många av världens bästa havskappseglare.

Fastnet Race är en av världens äldsta och längsta havskappseglingar. Starten går från Cowes på Isle of White, runt klippan Fastnet Rock söder om Irland, tillbaka till Plymouth i sydvästra England. En sträcka på 600 mile eller närmare 1000 km. I år var 372 båtar anmälda.

SCA deltar med sin träningsbåt SCA Care i Fastnet Race. Båten är en VO70 och kom trea i Volvo Ocean Race 2011-2012 som Puma Ocean Racing.

Team SCA:s besättning i Fastnet Race 2013:

Annemieke Bes, Nederländerna

Carolijn Brouwer, Nederländerna

Sophie Ciszek, Australien

Sam Davies, Storbritannien - Navigatör

Brad Jackson, Nya Zeeland - Coach

Sarah Lihan, USA

Annie Lush, Storbritannien

Justine Mettraux, Schweiz

Pepe Ribes, Spanien - Coach

Joca Signorini, Brasilien - Coach

Liz Wardley, Australien - Boat Captain

Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna

Top