NÄSTA

Charles Caudrelier blir skeppare för kinesiska Donfeng Race Team

Februari 26, 2014 @ 22:01:32   Foto Victor Fraile/PSI/Volvo Ocean Race

Foto Victor Fraile/PSI/Volvo Ocean Race
Foto Victor Fraile/PSI/Volvo Ocean Race

1 AV 2

Den franska seglaren Charles Caudrelier fyller idag 40 år och samtidigt är det hans första dag som officiell skeppare för det unika kinesiska laget Dongfeng Race Team som kommer att tävla i Volvo Ocean Race 2014-15.


 

Caudrelier underskattar inte uppgiften han står inför, han känner till utmaningen som väntar och de tuffa förhållanden som är en del av världens största professionella kappsegling runt jorden. Som en ledande figurer i det franska laget Groupama som vann Volvo Ocean Race 2011-2012 är han inte främmande för tävlingen.

 

När han nu presenteras som skeppare för det kinesiska laget Dongfeng Race Team under onsdagen vet han vad som krävs för att ta laget genom nästa.

– Jag såg på min skeppare och vän Franck Cammas i sen senaste upplagan att det är ett enormt ansvar och en krävande uppgift att vara skeppare. Men jag har lärt mig av mina tidigare erfarenheter och jag vill fortsätta bygga på de färdigheterna, säger Charles Caudrelier som är uppvuxen i Bretagne och räknas som en av Frankrikes främsta havskappseglare.

 

Bland hans tidigare meriter finns segrar i tävlingarna Solitaire du Figaro och Transat Jaques Vabre och Volvo Ocean Race 2011-12 ombord på Groupama där även de svenska seglarna Martin Strömberg och Martin Krite seglade.

– Att fylla 40 år är symboliskt, jag kommer ihåg mär jag var liten och såg Eric Tabarly och Peter Blake segla tävlingen men jag trodde aldrig att jag skulle vara i samma position. Nu har jag nått en ålder där jag vill byta roll och börja leda och att bli skeppare i Volvo Ocean Race är ett viktigt för mig både som seglare och person.

 

Men det handlar inte bara om Caudrelier – framtiden för seglingssporten i Kina är kärnan i Dongfeng Race Team. Efter en andra uttagningsomgång i början av månaden har nu ytterligare fyra seglare anslutit till Chinese Academy Squad som sedan tidigare bestod av 12 seglare. Den franska skepparen ser fram emot sin roll som lärare.

– Utav dessa seglare vill vi välja ut fyra som blir en del av besättningen*. Våra kinesiska kandidater är väldigt dedikerade och jobbar hårt, men få av dem har erfarenhet av havskappsegling vilket är en utmaning eftersom det bara är sex månader kvar till starten. Vi måste lära dem allihop om vi ska kunna prestera som lag, säger Charles Caudrelier och fortsätter:

 

Caudrelier planerar att presentera den slutgiltiga besättningen i juni men ett par av nyckelpersonerna ombord kan presenteras innan dess. Halva besättningen kommer att bestå av kinesiska seglare och halva av seglare från resten av världen.

– Jag har pratat med seglare som jag tävlar med tidigare och som jag känner från förra upplagan av Volvo Ocean Race. Det svåra är att jag letar efter utmärkta seglare som också är intresserade av att ta sig an det här ovanliga projektet.

– Låt oss tala klarspråk; den här kinesiska kampanjen är stor en utmaning. Jag vill ha en bra atmosfär ombord och jag vill rekrytera vänliga människor som vill dela med sig av sina kunskaper och intresserade av den kinesiska kulturen.

 

Serenity Marina i Sanya, som kommer att vara värd för ett hamnstop i tävlingen 2014-15, kommer också att vara hemmahamn för laget under en träningsperiod. Dongfeng Race Tea ger sig av med sin Volvo Ocean 65 till Auckland, Nya Zeeland i slutet av mars för en riktig övning i havskappsegling och därefter kommer de segla tillbaks till Europa för att göra sig redo för starten av Volvo Ocean Race i Alicante, Spanien den 4 oktober.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

 • DONGFENG STÄLLER ÅTERIGEN UPP I VOL...

  Volvo Ocean Race låter nu meddela att Dongfeng Race Team återigen ställer upp i racet.   Det har ...

 • Foto PSI/Dongfeng Race Team

  Pass le bâton

  Dongfengs skeppare fransmannen Charles Caudrelier seglade ombord på Groupama i det senaste Volvo Ocean Race. Här är ett klipp me...

 • FÖRSTA TEAMET KLART INFÖR VOLVO OCE...

  PRESSMEDDELANDE: Nederländska Team AkzoNobel blev idag det första laget som presenterat att de ska delta i Volvo Ocean Race 2017-1...

 • Vestas Wind framme i Portugal

  Vestas är tillbaka!

  Team Vestas Wind har nått målet på sin tuffa resa. Efter en makalös insats för att reparera båten som frå...

 • Martin Strömberg. Foto Yvan Zedda/Dongfeng Race Team

  Martin Strömberg seglar med Dongfen...

  Den svenska havskappseglaren Martin Strömberg kommer att delta i Volvo Ocean Race 2014-15 med det kinesiska laget Dongfeng Race Team. E...

 • Youtubes egna hav av seglingsfilmer

  På youtube finns det ett hav med olika klipp på segling, lugna och fridfulla, extrema och actionfyllda. Här ser vi ett klip...

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Trimaransegling med Team Francis Joyon

Vi kliver ombord och åker med på Team Francis Joyon och deras Trimaran IDEC.    Vågsegling har vi sett många exempel på tidigare ...

Vendée Globe: Spänning på ny nivå

Med mindre än 400 nm kvar till mållinjen är det ett spännande avslut ...

Värmer upp inför European Yacht of ...

Det är 25 båtar som är nominerade till European Yacht of the Year och det ...

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Exempel på fa...

Det är alltid intressant att summera föregåe...

Svensk andraplats på Monaco Optimi...

Under helgen gick Monaco Optimist Team Race av stapeln och de nordiska länderna domin...
x