Städa istället för segla på Moth mästerskap

Under helgen, i Key Largo Florida, seglades amerikanska mästerskapen i Moth, före den sista dagen låg vår svenska seglare Emma Aspington på en 8:e plats vilket också blev det slutgiltiga resultatet då tävlingsledningen valde att bryta för helgen när vinden inte klarade klassgränsen. Under hela söndagen låg vinden på 2 m/s vilket är för lite. Som så ofta tog det bara en liten stund efter det att man skjutit av seglingarna för vinden att fylla på med dryga 7 m/s.

Seglarna samlades istället på stranden och gjorde en gemensam avstädning för att garantera att man lämnade tävlingsområdet snyggare än man funnit det. Efter städningen lämnade man hamn och stack ut och seglade tillsammans, även om mästerskapet officiellt sett var över.

Klassen har blivit så pass stor nu i USA att man i år, för första gången, hade tillräckligt stort startfält för att resultatlistan kunde delas upp i master, ungdom, dam och total.

På mastersidan var det 57-åriga John Bartlett från Texas som var bäst. John är 57 år gammal och slutade på en total 13:e plats. Ungdomsklassen vanns av den 24 år gamla Ian Andrewes som totalt sett blev 12:a. Bästa tjej blev Emma Aspington från Sverige, nummer 1 bland damerna och 8:a på totalen, otroligt imponerande! Den totala vinnaren i år blev Anthony Kotoun med en mäktig serie på 2, 1, 1, 3, 1, 2, 6.

En stor del av regattan var den samarbetsparter, 11th hour racing, som värnar om vattenmiljöfrågor i USA. På plats under regattan hade man en utvärdering av alla som var där hur man kan optimera och förbättra miljö- och energifrågor kring hur man arrangerar en regatta. Läs gärna mer om hur organistationen arbetar på deras sida 11thhourracing.org.

Top