NÄSTA

Team SCA korsar Atlanten i sitt största test hittills

April 26, 2014 @ 09:25:19   Foto Rick Tomlinson/Team SCA

Foto Rick Tomlinson/Team SCA
Foto Rick Tomlinson/Team SCA

1 AV 1

Team SCA, som kommer tävla för Sverige i Volvo Ocean Race 2014-15, gav sig under torsdagen iväg på en 3750 sjömil lång träningsseglats från Lanzarote över till Newport – lagets första seglats över Atlanten.


Flera av deras konkurrenter, framförallt nederländska Team Brunel, har redan visat imponerande hastigheter när den nya båten - Volvo Ocean 65. Men Team SCA:s coach Brad Jackson menar att fokus under den här sträckan inte kommer att ligga på fart och tidtagning.

 

– Laget har redan tränat mycket själva men det här blir deras längsta seglats hittills tillsammans och vi har en lång rad saker som vi vill testa under resan. Framförallt vill vi se dem anlända tryggt till Newport och att även båten är i gott skick, säger han och fortsätter:

 

– Resan är en stor möjlighet för seglarna att gjuta samman laget och att få ordentligt med sjömil i kroppen. De kommer att finna sig i nya situationer som de inte stött på tidigare när det kommer till väder och förhållanden på havet, och det kan bara vara bra för dem.

– Visst kommer det finnas stunder då omständigheterna är rätt och de vill pressa båten, men fart är inte högsta prioritet.

 

Besättningen ombord består av tolv seglare, en mer än vad som är tillåtet under tävlingen som startar i Alicante den 4 oktober. Med finns nu Libby Greenhalgh (GBR) som kommer vara delaktig i navigationsarbetet. Team SCA kommer också att testa amerikanskan Corinna Halloran som lagets Onboard Reporter med uppgiften att berätta för omvärlden vad som händer ombord genom bilder, filmer och texter.

 

– Detta är en viktig milstolpe för projektet och den kommer i en väldigt betydelsefull tidpunkt för laget. Förra veckan var det ett år sedan vår coach Magnus Olsson gick bort så detta är inte bara ett kvitto på hans arv utan också på vad vi åstadkommit under våra 18 månader med träning på Lanzarote, säger Richard Brisius, projektledare för Team SCA.

 

Laget väntas anlända till Newport på tisdag den 6 maj och på vägen dit kommer de att passera en position öster om de Karibiska öarna. Detta för att seglatsens avslutning ska likna den sjätte etappen av Volvo Ocean Race, som seglas från Itajaí, Brasilien till Newport.

 

Vägen tillbaka österut över Atlanten blir mer eller mindre en direkt kopia av tävlingens sjunde etapp eftersom de kommer att segla till hemmahamnen Lanzarote via Lisabon. Team SCA backas upp av det globala hygien- och skogsbolaget SCA och är det första laget med enbart kvinnor som tävlar i Volvo Ocean Race sedan 2001-02.

 

Team SCA besättning - Lanzarote-Newport

Sally Barkow (USA) - Rorsman/Trimmer 

Carolijn Brouwer (NED) - Navigatör/Rorsman

Dee Caffari (GBR) - Rorsman/Pit

Sophie Ciszek (AUS) - Fördäck

Sam Davies (GBR) - Vaktkapten/Ansvarig person

Abby Ehler (GBR) - Boat Captain/Pit

Stacey Jackson (AUS) - Fördäck

Annie Lush (GBR) - Rorsman/Trimmare

Elodie-Jane Mettraux (SUI) - Helm/Trimmare

Justine Mettraux (SUI) - Rorsman/Trimmare

Liz Wardley (AUS) - Vaktkapten

 

...

 

Libby Greenhalgh (GBR) – Testar som navigatör

Corinna Halloran (USA) – Testar som Onboard ReporterKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Isvett med Sjöräddningssällskapet i...

Runt om i Sverige är det nu sportlovstider, och kylan håller på många håll i sig. Att ge sig ut på skridskor eller i en isjakt är populärt sportl...

Snygga bilder från M32 Miami Winter...

Nyligen seglades den andra av fyra deltävlingar i M32 Miami Winter Series som har vä...

Arkema Mini 650 - en spektakulär fo...

I videon nedan får vi höra mer om den nya Mini 650:n Arkema 3. Båten har de s...

m507_crop169014_1024x576_proportional_14880671227A13

Japanska traditioner när SoftBank l...

Med ett traditionellt japanskt dop och ceremoni döptes och presenterades igår S...

Blocketklippet: byggsats för Maxi

Ingvar Kamprad har gjort succé världen över med sitt koncept att lå...
x