Klassisk regatta och nationaldagsfirande

PM GKSS

På nationaldagen seglades den Klassiska regattan. Vattnet utanför Långedrag fylldes av stjärnbåtar, andungar, K6:or, folkbåtar, drakar och långedragsjullar. På grund av väderleksutsikterna var tyvärr inte de flesta besättningarna klädda i tidstypiska kläder utan mer praktiska moderna sjökläder. Några båtar flaggade över topp och flera av båtarna i hamnen har satt upp sin flagga i aktern. Vi hade speaker på plats ute på tribunen under seglingarna så att alla deltagare kunde följa seglingarna.

Både gamla och unga som ville pröva på att segla kappseglingsbåt fick lov att kliva ombord och vara med och segla en av klubbens DS 37:or. Även den nyrenoverade hamnekan var ute på prova på tur med gäster. Efter kappseglingen var det after sail med grillade hamburgare och swingmusik och prisutdelning. Från Oscar II fort sköt man svensk lösen klockan 14.

Historik

Klassiska regattan är en gåva till Göteborgs Kungliga SegelSällskap (GKSS) från Långedrag Segelsällskap och Segelsällskapet Fram 2010, då GKSS firade 150 år. Seglingarna startas från tribunen på GKSS-piren, med startballong, Blue Peter och en riktig startkanon. Alla båttyper som har en konstruktion som är äldre än 50 år är välkomna i tävlingen. Tävlingsledningen och projektgruppen består av medlemmar från de tre klubbarna som hjälp åt med allt.

Mer om tävlingen kan du läsa på www.gkss.se.

Top