Seglarfesten har startat

I dag gick starten för ÅF Offshore Race, havskappseglingen som går runt Gotland och med mål i Sandhamn. I strålande sol och inför tiotusentals åskådare på Skeppsholmen och på Söder höjder är nu drygt 220 tävlingsbåtar på väg mot Vaxholm, Kanholmsfjärden och ut på havet.

Vindarna längs med Stadsgårdens berg var inledningsvis svaga men ökade mot eftermiddagen varför de olika starterna blev spännande uppvisningar i skickligt sjömanskap och nära kamp inför ögonen på förtjusta åskådare.

Denna klassiska kappsegling runt Gotland ses som en av världens största havskappseglingar och används av Stockholms stad som ett inslag i arbetet med att profilerna staden internationellt.

Årets tävling arrangeras som vanligt av Kungliga Svenska Segelsällskapet och är den 73:e i ordningen. Kappseglingsbanan är cirka 350 nautiska mil lång och med normala vindförhållanden tar det cirka tre dygn från start till mål i Sandhamn.

ÅF Offshore Race är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamet från norra Europa.

Top