BALLAD FÖRVARADE TITELN — RYSSARNA TAPPADE STORT I ÖST

För andra året i rad tog familjen Saléns stora havskrysdsare Ballad hem segern i ÅFOR Classic. Två blev Kristoffer Melinders SK95 Gerdny och trea R10 Itaka med Patrick Ståhle vid rodret.

Ballad är den första båt som lyckats försvara sin segrartitel i ÅFOR Classic. Claes Ahlins SK95 Kerma var annars den enda båt som vunnit tävlingen två gånger, men inte i följd.

- En mycket konsekvent och väl genomförd segling, kommenterar Claes Ahlin. Han är också imponerad av SK95 Gerdny som tillsammans med SK75 Bacchant på vägen ner mot Visby tog höjd mot fastlandet och sedan gjorde en mycket snygg segling ner mot rundningen.

R10 Itaka har tidigare haft lite svårt att hävda sig i ledningen på tidigare ÅFOR Classic, men den här gången genomförde man en imponerande segling , tycker Claes Ahlin.

- Ryssarna tycks däremot ha drabbats av hemlängtan. Onega hade ju ledningen till att börja med, men valde sedan en kurs långt österut och hamnade norr om Fårö. Därifrån fick man sedan kryssa efter Gotlandskusten under en stor del av måndagen. Samma väg valde ryska Liliya och svenska R9 Osprey och de tre hamnade sedan långt efter i racet även i korrigerad tid. Det är möjligt att man räknat med den nordliga vinden som förutspåtts men som aldrig kom, säger Claes Ahlin.

- Jag är också lite förvånat att SK75 Bacchant inte gick bättre. Båten har ny kolfibermast och nytt segelställ, men det var också första gången hon tävlade i år, kommenterar Claes

Line honors togs av SK95 Britt Marie som slutade femma (korrigerad tid).

Havskryssaren Ballad är ritad av Sparkman & Stephens och byggdes1952 på Neglingevarvet, Saltsjöbaden.

En stadig sydvästlig vind blåste under hela racet med undantag av morgonstiltjen vid Almagrundet.

TEXT: OLLE APPELBERG

ÅF

Top