Nu när laserfolket lär sig splitsa!

Laserklassen är inte känd för att driva materialutvecklingen framåt i särskilt högt tempo. För några år sedan kom revolutionen kullagrade block till travaren och efter det blev det dessutom tillåtet att splitsa i viss utsträckning.

Det ironiska med de kullagrade blocken är att de nya blocken löper bättre vilket man inte vill, för att då tenderar travarblocket och därmed skotpunkten att komma för långt in mot centrum. Därför är det många, bland annat landslagets Jesper Stålheim, som seglar med de gamla retroblocken. Ett annat gångbart alternativ är att linda en tunn tråd mellan blocktrissan och dess fäste för att på så sätt se till att blocken inte snurrar.

Det internationella laserförbundet tillsammans med tillverkarna vill ha en klass med strikta klassregler, vilket ska göra klassen mer rättvis, billigare och tillgänglig för fler. Att man sen har stora variationer i sin produktion vilket ändå skapar materialskillnader är kontraproduktivt men en annan diskussion.

Hur som helst nu när det är tillåtet att splitsa kan man tex använda sig av detta för att kunna justera hängbanden lite smidigare. Vi räknar kallt med att Swedish Youth Laser Team-SYLT ger oss en splitsguide till detta inom kort.

Top