Maxi Yacht Rolex Cup avgjord

I söndags avslutades den 26:e upplagan av Maxi Yacht Rolex Cup. Denna klassiker organiseras av Costa Smeralda Yacht Club och seglas utanför Sardiniens kust. Det är en av de mest populära och prestigefyllda regattorna i superyachtvärlden, en samlingsplats varje år för alla passionerade ägare och de riktigt tunga proffsnamnen.

Tävlingen seglas i ett antal olika klasser indelade utifrån både storlek och designtyp. Regattan var dessutom världsmästerskap för Maxi 72-klassen, tidigare Mini Maxi-klassen. I denna ingår Maxi racers med en maxlängd på 72 fot där alla båtar är så kallade ”owner-drivers”, ägarna som styr är amatörer men övriga besättningen är i princip bara bestående av fullblodsproffs.

Sista dagen på regattan bjöd på strålande sol och 19 knops vind där avgörandet fortfarande väntade i flera klasser. Världsmästare Maxi 72-klassen blev till slut Hap Fauth med sin ”Bella Mente” och återtog därmed titeln som de senast vann 2012. Teamets crew boss, Volvo Ocean Race-vinnaren Mike Sanderson hade känt sig optimistisk inför teamets chanser och konstaterade att deras fokus legat på deras egen segling, ”Vi kan inte fundera för mycket på vad de andra gör, vi har tillräckligt att tänka på ombord vår egen båt!”

I Wallyklassen dominerade teamet ombord på “Open Season” som efter en rad mindre bra resultat nu gjort stora modifieringar på båten. Båten har bland annat förlängts från 100 till 107 fot efter att designen justerats av Judel/Vrolijk. En nöjd taktiker i form av Jochen Schümann konstaterade efter veckan att “båten har förbättrats avsevärt, både fart- och utseendemässigt”. Detta var Open Seasons ägare, Thomas Bschers första vinst på Sardinien.

En annan förstagångsvinnare var Marco Vögeles ” Inouï” i supermaxi-klassen. Alla dessa ägare vann, förutom buckla och äran, även en specialgraverad Rolex… Fullständiga resultat finns på tävlingens hemsida, direktlänken hittar du här.

Top