Jules Verne Trophy: Båda utmanarna har avbrutit sina rekordförsök

Vädret samarbetade inte hela vägen runt jorden för trimaranerna Spindrift 2 och Idec Sport som nu båda har avbrutit sina rekordförsök. Detta efter att man i båda teamen konstaterat att med cirka 2500 sjömil kvar så kommer inte tiden att räcka till för att slå Banque Populaires tid från 2012 på 45 dagar, 13 timmar, 42 minuter och 53 sekunder.

De båda trimaranerna startade med bara några timmars mellanrum för runt 40 dagar sedan och var också nu relativt nära varandra i samma område på Atlanten, på väg mot slutspurten upp över Nordatlanten till målgången utanför Frankrikes västkust. För Spindrift har det funnits ett minimalt hopp de sista dagarna att slå rekordet med några minuters marginal. Detta då man lyckats krympa avståndet till Banque Populaires tid till en position endast 266 sjömil bakom.

Igår stod det dock klart att det så kallade azoriska högtrycket helt har blockerat den direkta rutten mot målet utanför Ushant vilket därmed skulle kräva en rejäl omväg för att komma runt. Som om inte det vore nog motstånd från vädret så väntar dessutom hårda stormar i Nordatlanten vilket gör att man där inte heller hade kunnat segla för fullt utan att riskera skador på båt eller besättning.

På både Idec Sport och Spindrift 2 seglar man nu mot slutmålet, men inte längre i rekordläge, utan kommer att segla försiktigt för att hålla båtar och besättning hela inför nya försök i rekordjakten. Trots detta kommer inte den sista delen av resan runt jorden att bli en behaglig sådan, utan medelvind på 35 knop med 60 knops byar och 8 meter höga vågor väntar.

Via denna tracker, http://volodiaja.net/Tracking, kan du spana in rutten för alla tre teamen runt jorden.

Top