DE COOLA BRÖDERNA WISING RELAXAR OMBORD PÅ CAMELIA ANNO 1900

Det brukar vara stelt och uppstyltat på gamla seglarbilder. Man tog på stärkkragen och uniformskavajen för så skulle det vara. Därför är de här bilderna på bröderna Wising från början av 1900-talet ganska unika. Avspända är nog ordet.

De tre glada bröderna Adolf, Svante och Per Wising beställde år 1899 skärgårdskryssaren SK75 Camelia från Norrtälje Nya Båtbyggeri. Konstruktör var Jan Enberg som var mycket talangfull och känd för sina konstruktioners vackra linjer, men idag vet man inte så mycket om honom. Bröderna var vinhandlare. Om det på något sätt bidrog till glädjen ombord vet vi inte. Vi ska kanske heller inte spekulera i det för visst verkar det vara äkta glädje på bilderna åtminstone när de sitter och diglar med benen. Camelia är rymlig och byggdes nog i första hand för cruising. Redan första sommaren gjorde hon en tvåveckors tur till Finland. Bilden här tror vi är från Huvudskär i Stockholms skärgård, men rätta oss gärna om vi har fel. Det finns säkert också någon uppmärksam läsare som ifrågasätter varför vi kallar henne skärgårdskryssare när hon byggdes före regelns tillkomst. Rätt. Camela byggdes sannolikt efter kub-regeln och mättes sedan in som SK75.

Camelia fanns till för sex år sedan i Göteborg och det ryktades att hon sedan såldes till Tyskland. En tysk blogg om ett par unga män och ett mycket arbetskrävande projekt skymtade förbi på nätet.

TEXT OLLE APPELBERG

FOTO BRÖDERNA WISING (självutlösare fanns även på den tiden)

Top