Årets första deltävling av Extreme Sailing Series igång - nu på foils

Igår drog årets upplaga av Extreme Sailing Series, den tionde i ordningen igång med den första deltävlingen i Muscat, Oman. Den stora nyheten för i år är bytet av båt, från den tidigare trotjänaren Extreme 40:n, till den foilande GC 32:an. Första dagen bjöd på 7-9 m/s och fullt foilande förhållanden för de åtta teamen, dag två på lite lättare förhållanden.

Flera nya team har lockats av bytet till en foilande katamaran, däribland CHINA One som seglas av Taylor Canfield och delar av hans US One-besättning, vilka även i år är tourkortsinnehavare på World Matchracing Tour där man numera också seglar flerskrov. Ytterligare ett nytt team är Land Rover BAR Academy, ett ungdomsprogram som det brittiska Americas´s Cup-teamet står bakom. Det teamet leads av flerfaldige tidigare Extreme Sailing Series-mästaren Leigh McMillan som nyligen rekryterades till BAR.

Efter två dagars racing leder nu Oman Air, som tidigare vunnit serien då den seglades i Extreme 40. Danska SAP Extreme Sailing Team är inte heller nya i serien men däremot nya i den foilande världen. Trots detta ligger Jes Gram-Hansen och Rasmus Køstner med besättning nu på en imponerande andraplats i resultatlistan.

Seglingarna i Oman fortsätter till och med på lördag. Spana in flygande highlights från dag två nedan! Fullständiga resultat och mer från racingen hittas på www.extremesailingseries.com där man även livesänder de avslutande två dagarna på deltävlingen.




Extreme Sailing Series Oman, resultat efter dag 2

1. Oman Air (OMA) Morgan Larson, Pete Greenhalgh, James Wierzbowski, Ed Smyth, Nasser Al Mashari 102 poäng

2. SAP Extreme Sailing Team (DEN) Jes Gram-Hansen, Rasmus Køstner, Mads Emil Stephensen, Pierluigi De Felice, Renato Conde 88 poäng

3. Red Bull Sailing Team (AUT) Roman Hagara, Hans Peter Steinacher, Stewart Dodson, Adam Piggott, Brad Farrand 84 poäng

4. Land Rover BAR Academy (GBR) Bleddyn Môn, Leigh McMillan, Ed Powys, Adam Kay, Neil Hunter 78 poäng

5. Alinghi (SUI) Ernesto Bertarelli, Arnaud Psarofaghis, Nicolas Charbonnier, Nils Frei, Yves Detrey 78 poäng

6. CHINA One (CHN) Taylor Canfield, Chris Steele, Shane Diviney, Hayden Goodrick, Luke Payne 62 poäng

7. Team Turx (TUR) Edhem Dirvana, Stevie Morrison, Cem Gözen, Alister Richardson, Anıl Berk Baki 61 poäng

8. Sail Portugal (POR) Diogo Cayolla, Bernardo Freitas, Javier de la Plaza, Luís Brito, Winston Macfarlane 54 poäng

Top