Favorit i repris: En klassisk video med sjunkande utgång...

"The boat is turning in to a banana" - orden är den mångaåriga seglingskommentatorns Peter Montogomerys. En favorit i repris, som verkligen är värd att se igen även om man sett den! Den här klassiska videon är ett klipp från utmanarserien, Louis Vuitton Cup 1995 och båten som bryter ihop (bokstavligt talat) är One Australia. Under denna period av America´s Cup hette regeln IACC, eller International America´s Cup Class, och de på den tiden extrema båtarna skulle troligen anses ganska extrema även idag ur stryktålighetshänseende.

Båtarna vägde runt 24 ton varav 20 av dessa återfanns i bulben. Trycket på förstag och backstag var enorma så skroven utsattes för en ganska rejäl belastning. Dagen som One Australia sjönk blåste det runt 10 m/s och gick väldigt krabb sjö. Det var också precis på gränsen för den i regeln avtalade övre vindgränsen för racing. Man tror att orsaken till att båten bröts mitt itu kan ha varit chockbelastning i samband med att den "föll av" en större våg.

Från det att båten bröts upp tog det bara 2 minuter och 15 sekunder innan One Australia hade försvunnit under vattenytan. Hon bärgades aldrig, men australiensarna fick tillåtelse att fortsätta tävlingen med sin reservbåt. Alla ombord klarade sig helskinnande, men skrönan säger att anledningen till att de sista besättningsmännen som är kvar på fördäck till precis innan hon sjunker var att de inte kunde simma... Spana in videon nedan!

Top