REFANUTS LILLASYSTER CIRCE I MEDELHAVET EFTER 65 ÅR I USA

Svensken Carl Hardebergs legendariska Circe som funnits i USA sedan tidigt 50-tal köptes för några månader sedan till Europa och har nu seglat Vele de Epoca di Imperia och Regates Royales Cannes som är delseglingar i klassikernas Europacup Panerai Classic Yacht Challenge.

Circe placerade sig på plats 28 av de 75 båtar som deltagit i året Panerai Classic Yacht Challenge, men deltog bara i två av fyra regattor. Circe ägs nu av den holländske yachtdesignern Theo Danel tillsammans med Tetje van Driesten.

Theo har bland annat konstruerat D&D 43 One Design som enligt honom är en 100 procent klassiker som tillverkas med extremt moderna metoder i Holland.

Circe mäter LOA 57 fot (18 meter) och har ett deplacement på drygt 20 ton är en aningen mindre syster till Refanut. Circe ritades liksom Refanut av Sparkman & Stephens och byggdes på Neglingevarvet 1950. Rod Stephens följde noga bygget. Året därpå var Circe snabbast i Fastnet Race, ett av kappseglingens blåsigaste år med vindstyrkor på 23-25 m/s och många haverier som följd.

Circe såldes sedan till kommodoren för American Yacht Club i New York Carl Hovegard, som 1954 vann Bermuda race med Circe. År 1955 blev Circe tvåa i Transatlantic Race. Under senare år i San Diego har Circe varit framgångsrik i kappseglingar för klassiker på USAs västkust.

Circe är inte bara en svensk ikon utan också en amerikansk. I början av 1960-talet ägnades hon stort utrymme i Sports Illustrated.

TEXT OLLE APPELBERG

REFANUTS LILLASYSTER CIRCE I MEDELHAVET EFTER 65 ÅR I USA.

Top