OVÄNTAT SUG EFTER SVENSKA KLASSIKER MEN PASSA PÅ, TVÅ KVAR i MEDELHAVET

Plötsligt i våras verkade det som att efterfrågan på klassiska båtar i Medelhavsområdet tog fart. Tre fina svenska klassiker som varit till salu länge såldes under loppet av några veckor.

Holger Nilssons berömda Tore Holm-konstruerade Citona alias Havsörnen, som Sven Salén vann Gotland Runt med premiäråret 1937; Enderlein-ritade Dione som byggdes sent 50-tal åt KSSS-ordföranden Ola Wettergren och Carl Hardebergs S&S yawl Circe som byggdes på Neglingevarvet och vann line honors i stormiga Fastnet 1951.

Nu återstår två skönheter av mycket olika storlek. Kanske finns chans till en liten höstrea?

Peter som ritades av Jarl Lindblom och byggdes på Åbo Båtvarv 1939 för att samma år ta hem segern i Gotland Runt. Förste ägaren var en svensk. År 2005 hamnade Peter i Italien och renoverades. År 2009 tog båten hem totalsegern i Panerai Classic Yacht Challenge och har därefter haft flera ytterligare framgångar. Peter är en ganska nätt liten båt som mäter 48 fot. Senaste segern noterades för tre år sedan i Puig Vela Classica Barcelona. En del reparationer behövs spant och kölparti. Priset är överkomligt 150000 euro.

Ivanhoe som också är känd som Havsörnen II har en längd på 21 meter (70 ft) och är byggd hos Holms Yachtvarv i Gamleby 1939 för Sven Salén. Det är en rejält stor båt med ett deplacement på 32 ton och ett pris därefter, 580.000 euro, vilket dock kanske kan betraktas som ett fyndpris för denna magnifika yacht. Ivanhoe har vunnit flera regattor i Medelhavet och togs upp i Monaco Yacht Clubs Belle Classe till vilken bara mycket fina båtar blir kallade.

Båda båtarna finns i Spanien och säljs genom www.sandemanyachtcompany.co.uk. Sök på konstruktör så hittar du båtarna lättats.

SEGLA MED OSS GENOM MEDELHAVET.

Top