Djursholms Segelklubb - surfengagemang och digitala årsmöten

För 15 år sedan stod Djursholms Segelklubb utan egentlig träningsverksamhet. Idag drivs en myllrande verksamhet alla veckans dagar och klubben har fostrat en mängd nya ungdomsinstruktörer och flera elitseglare. Vilken är förklaringen?

”Entypsklassen i vindsurfing, Kona One, lanserades 2006. Vi förstod tidigt att det där låg stora möjligheter. Det var lätt att prova och en komplett utrustning kunde köpas till en begränsad summa. Konceptet lockade också hela familjer. Därför bestämde vi oss för att satsa på Kona One”, berättar Björn Holm, ordförande för Djursholms Segelklubb.

Björn Holm, ordförande för Djursholms Segelklubb och dubbel världsmästare. Foto: Daniel Nordlund

När verksamheten nu inleds våren 2024 är det med tränings- och tävlingsverksamhet sex av veckans sju dagar. Den sjunde dagen, lördag, är det oftast spontan klubbsegling.

”Vi har nybörjar-, fortsättnings- och tävlingsgrupper för alla åldrar. Vi har deltagare från närområdet och från andra delar av Stockholm. En av kvällarna är vigd åt tjejträning som blivit väldigt populär. En nyckel är att erbjuda våra unga seglare att bli instruktörer genom Svenska Seglarförbundets försorg.”

DSK:s ungdomar. Foto: Daniel Nordlund

Klubben har också fostrat flera elitseglare, varav flera OS-satsat, och har fyra VM-guld och en mängd SM-guld i Kona One. Windfoil har också utvecklats till en viktig verksamhet de senaste åren och DSK är nu ett windfoil-centrum i norra Stockholm.

Camilla Irenmark på juniregattan. Foto: Daniel Nordlund

Mikael Bokell - foilprofil i DSK. Foto: Daniel Nordlund

Länge stod dock klubben utan omklädningsrum vilket var en stor begränsning. Sedan några år finns nu ett flytande omklädningsrum.

”Tänk själv om man sagt till en hockeyspelare att de skulle byta om ute. Så hade vi det länge och nu är vi väldigt glada för omklädningsrummet.”

DSK:s flytande omklädningsrum. Foto: Daniel Nordlund

Nyligen röstade klubbens årsmöte igenom en stadgeändring, att årsmöten ska kunna hållas digitalt.

”Vårt fokus är att skapa glädje och engagemang, inte minst hos de yngre medlemmarna. Men, det gäller också engagemang i beslutsfattandet eftersom det är centralt i ett fungerande föreningsliv. Att träffas fysiskt är kärnan i verksamheten och vi gör det på land och på vatten. Med digitala årsmöten framtidssäkrar vi beslutsfattandet och är ett uttryck för inkludering.”

Text och foto: Daniel Nordlund

Konahopp på SM 2023. Foto: Daniel Nordlund

Top