Josefin Olsson - Mot OS I Rio 2016

Inför OS i Rio 2016 publicerade vi en artikelserie där vi lyfte fram de olika klasserna samt belyste Sveriges chanser till deltagande samt medalj. "Josefin Olsson representerar Sverige i Rio" publicerades i #2 2016.

Laser Radial – Josefin Olsson representerar Sverige i Rio

Rio närmar sig med stormsteg. Det är många som med spänning väntar på att det första startskottet skall brinna av i början av augusti, inte minst våra olympiska seglare. I den här artikelserien går vi igenom och tar tempen på kandidaterna i OS-kvalet i de olika klasserna. Turen har nu kommit till damernas enmansbåt Laser Radial och Josefin Olsson som skall representera Sverige i Rio.

Båten

Den enkla men prisvärda Laserjollen har ett skrov av glasfiberarmerad plast, en rigg av aluminium och ett storsegel som träs på masten. Den finns i tre utföranden, med tre storlekar på segel, allt för att passa olika kroppsvikter. Varianterna från stor till liten är 4.7, Radial och Standard. De passar för seglare som väger ungefär 50-55, 65-70 och 78-84 kg. Det finurliga är att man bara behöver byta till en kortare undermast och ett mindre segel medan allt annat är identiskt. Radialen har ett radiellt skuret segel (seglet består av diagonalt sydda våder segelduk), det är 18% mindre än standard och har lite mer form. Lasern har gjort sig känd som en enkelt byggd och sparsamt utrustad båt som kräver väldigt mycket av seglarens fysik, speciellt i hårdvind och på kryss. Laser Radial blev OS-klass för damer till Qingdao 2008. Sverige representerades då av Karin Söderström. På OS får varje seglare en båt av organisatören. Vissa saknar att man inte kan meka och trimma in båten, andra uppskattar att det blir extremt rättvist och bara upp till seglarnas prestation.

Radial i Sverige

I den här klassen var det aldrig någon diskussion om vem som skulle få åka till OS. Josefin Olsson har varit ensam på topp sedan Karin Söderström slutade. Josefin seglade tidigt hem Sveriges nationsplats och var en av de första seglare som SOK och Svenska Seglarförbundet tog ut till OS-truppen. Josefin eller ”Jossan” som hon kallas är 26 år gammal, kommer ursprungligen från Oxelösunds SS och seglar nu för KSSS. Hon har varit framgångsrik länge och har bland annat ett VM guld i E-jolle i bagaget.

Josefin åkte till OS i London som en av de unga och obeprövade atleterna som var där för att lära och utvecklas. Josefin slutade på 18:e plats, ett klart godkänt resultat för en förstagångsolympier i en tuff klass skulle många tycka, men resultatet var en besvikelse för Josefin. Hennes nuvarande tränare Thomas Rahm berättar att Josefin blev lika delar besviken som revanschsugen. Hon insåg där och då att mycket mer arbete skulle krävas för att nå hela vägen till toppen. Samtidigt som hon var besviken inspirerades hon av de svenska framgångarna och insåg att en OS-medalj var allt annat än omöjligt. – Medaljörerna Fredrik, Max och Rasmus visade vägen inte bara genom sina fina seglingar och resultat men också genom att de under en längre tid arbetat hårt för att nå sina mål och till slut lyckades. Jag vet att detta inspirerat Josefin mycket, säger Thomas.

Sverige har tradition av både bredd och topp i damernas enmansjolle, speciellt i den tidigare OS-klassen E-jolle, men inför detta OS var Josefin som sagt den enda svenska kandidaten. Glädjande nog har vi flera yngre tjejer på gång i klassen. Lerums seglargymnasium har producerat starka seglare, till exempel Lovisa Karlsson och Julia Carlsson.

Jossans väg till Rio

Josefin var inte nöjd med sin insats i London. Men hon har inte låtit sig nedslås av detta, tvärtom. Fler personer runt henne vittnar om att en äldre, mognare och mer insiktsfull seglare har trätt fram. Sedan London har hon inte bara tränat hårdare än tidigare utan också smartare och mer målinriktat. Hon har tagit mycket hjälp utifrån. Thomas Rahm, som coachade Rasmus Myrgren till brons i London, har huvudansvaret men hon har också valt att ta hjälp av flera andra duktiga coacher t ex Karin Söderström, Daniel Birgmark och Per Frykholm. Josefin har lagt energi på att förbättra tidigare svagheter och har jobbat med både segling och fysik. Hon har satsat på smartare segling och jobbat på starter, taktik och strategi. Hon har haft bra sparring från finländskan och brittiskan. Glädjande nog har satsningen burit frukt och sedan London har Josefin tagit sjumila-kliv både som seglare och på världsrankingen. Hon är nu stabilt etablerad i topp-fem i världen med bra resultat varje år; tvåa på VM i Santander 2014, världscupvinst i Abu Dhabi 2015 och tvåa på EM 2016 för att nämna några fina prestationer.

Foto Jesus Renado

Ett viktigt förbättringsområde har varit fysträningen. Här har Josefin haft hjälp av Jesper Sjökvist som är knuten till SOK. En laserseglare måste vara både stark och uthållig. En hårdvindkryss i Laser är bland det tuffaste man kan göra inom segling och det är få som orkar driva båten fullt ut hela vägen upp till toppmärket. Bål, rygg och lår måste stå pall. För att bli bättre ha Josefin jobbat efter ett nytt träningsupplägg med fokus på kontinuitet. Hon har tränat hårt de tider hon har varit hemma och inte seglat lika mycket. Men hon har även sett till att sköta sin fys under tider med träning- och tävlingsresor. En vanlig vecka utan segling har hon kört tre till fyra pass skivstångsbaserad styrka och nästan lika många pass uthållighet (löpning, cykling eller rodd). Hon har som sagt även tränat under träningsläger och regattor men har då anpassat fysträningen efter hur ansträngande och viktig seglingen har varit.

– Vi testar våra seglare inom flera områden; styrka, uthållighet, explosivitet och styrke-uthållighet. Jossan har blivit bättre på allt. Det märks på hennes segling. Målet är att hon skall vara lika stark på alla race under hela regattan och det är hon. Det är inte längre fysen som begränsar henne. Hon har verkligen gjort jobbet och mycket mer därtill. Hon har skapat en genomstark och balanserad kropp, säger hennes fystränare Jesper Sjökvist.

Foto Pedro Martinez

Läget inför OS

Laser radial är ett getingbo med många duktiga seglare i toppskiktet. Josefin har många starka konkurrenter men bland seglarna i listan nedan återfinns troligen de tre medaljörerna i Rio.

Xu Lilja, Kina; guldmedaljör London, tidigare skadad, gör nu comeback. Marit Bouwmeester, Holland; silvermedaljör London. Evi Van Acker, Belgien; bronsmedaljör London.

Anne-Marie Rindholm, Danmark; Vinnare VM i Oman 2015. Tuula Tenkanen, Finland; bronsmedaljör EM och Josefins sparringpartner.

Men det saknas absolut ett namn på den listan och det är Sverige. Josefin har en målinriktad satsning bakom sig. Hon har tränat hårt och klarat sig från allvarliga skador. Hon har presterat bra i flera säsonger och har gång på gång visat att hon har ett bra mästerskapshuvud och är bäst när det gäller. Vi säger bara; kör hårt i Rio Jossan!

TEXT FREDRIK AURELL

Foto Pedro Martinez

Top