Karin af Forselles har segling som yrke

Karin af Forselles arbetar med segling. Med över 70 000 seglade sjömil i ryggen finns det såklart en hel del spännande historier att berätta, men här skall vi fokusera på hur det är att ha segling som yrke.

Efter mer än 10 år som entreprenör i PR-branschen lekte Karin med tanken att prova något nytt. Hon sökte jobb på Operan, visserligen som PR-ansvarig, men in-house. Hon fick jobbet men startdatumet låg fyra månader bort. I jakten på något meningsfullt tidsfördriv sökte hon sig till segling och hamnade på en 60 fot lång trimaran.
– Jag har seglat som barn och med familjen och även haft egna båtar, men det här var något helt annat, berättar Karin och fortsätter:
– Jag började som värdinna men seglade mer och mer. När hösten kom fick jag erbjudande om heltidsjobb. På den tiden visste jag knappt om att man kan jobba med segling. Jag våndades över beslutet, men valet föll till slut på segling trots att jobbet på Operan var ett riktigt drömjobb.

1) Karins första jobb var på trimaranen Sjövillan, samma båt som Florence Arthaud (då med namnet Lakota) skrev historia med 1990 när hon som första kvinna vann Route du Rhum. Foto: X

En ny värld öppnade sig för Karin. Hon mötte många av de stora namnen inom svensk segling vilket var både häftigt och inspirerande.
– Jag hade inte mycket erfarenhet och började längst ner i hierarkin. Sakta men säkert lärde jag mig genom att vara med. Jag fick ett superschysst bemötande samtidigt som det ställdes krav, man måste förtjäna sin plats och ganska snart bidra, berättar Karin. Idag är hon inte bara en garvad seglare, utan också formellt utbildad med Fartygsbefäl klass 8 som krävs för att få köra större fritidsbåtar och båtar i kommersiellt syfte med upp till 12 passagerare.

2) Det finns många yrken inom segling, i Sverige och utomlands. Karin har arbetat med event och charter, tagit hand om, transporterat och renoverat, köpt och sålt båtar samt hållit utbildningar. Det handlar mycket om service vilket Karin tycker är superroligt. Foto: X

Hur ser då resan ut från värdinna till fullfjädrad skeppare som utan tvekan hanterar 50 fot på egen hand i hårt väder? Stora båtar är respektingivande, inte minst i trånga vatten nära land. Karin menar att det egentligen inte finns någon genväg utan att det handlar om att träna och skaffa sig erfarenhet.
– Man får vara kreativ. Man kan börja med att träna med egen båt eller vara en del av en besättning. För egen del fick jag med mig enormt mycket erfarenhet från åren med trimaranerna. Det var väldigt lärorikt att segla så stora och snabba båtar med proffsiga besättningar. Men jag har transportseglat båtar över Atlanten också samt skeppat otaliga charterseglingar. Med tiden kommer tryggheten vilket är ett måste när man skall ha hand om folk. Det är viktigt att gäster är bekväma i båten och att det känns roligt och bra. Med erfarenheten kommer förmågan att tänka framåt och förutse vad som kommer att hända härnäst så att man slipper överraskningar och stress ombord.

3) Foto: X

Idag har Karin sin egen segelbåt som hon chartrar med Kastellholmen i Stockholm som utgångspunkt. Tyngdpunkten har legat på eventsegling med företag, men i våras drog hon även igång eventseglingar och seglarkurser specifikt riktade mot tjejer.
– Man kan säga att det är en seglarskola för tjejer med kul tvist där man får segla mycket samtidigt som man upplever skärgården och härliga inslag som spa och goda middagar. Målet är att bjuda på det allra bästa som seglingen har att ge.

4) Foto: X

5 ) Foto: X

En tjejseglarhelg börjar på fredag morgon inne i stan, på Kastellholmen där Karins båt Greta har sin hemmahamn. Därifrån seglar tjejerna genom hela skärgården och ut till ytterskärgårdens släta klipphällar.  Där serveras  trötta men glada tjejer hemlagad middag, snittar och vin som en mysig avslutning på dagen. Dag två bjuder på segling genom ytterskärgården och en tur ut på öppet hav innan lunchstopp i en vik och därefter segling in till Sandhamn där tjejerna går på SPA och äter middag på Seglarrestaurangen.

– På söndagen, när det är dags för hemsegling kan alla ombord segla och tjejerna seglar i stort sett på egen hand tillbaka in till stan, berättar Karin.

6) Seglarkursen för tjejer sträcker sig över tre dagar, från fredag till söndag. När söndagen är slut förstår alla ombord seglingens grunder och seglar nästan på egen hand från Sandhamn till Stockholm city. Då planerar tjejerna själva var det skall ankras för lunch, de sköter segling och navigering samt rullar in och ut segel och startar motorn där det behövs. Foto: X

Karin vet att det kan vara svårt för tjejer ta plats ombord. Det är ett av skälen till att hon brinner för att få fler tjejer att komma ut på havet och uppleva segling.
– Man kan lära sig väldigt mycket på kort tid. Ett företagsgäng som kör matchracing med andra båtar sköter allt på båten inom en timme. Vad kan man då inte åstadkomma en helg med ett gäng tjejer som är sugna på att lära sig? Med rätt introduktion till segling är det mindre komplicerat än man kan tro, avslutar Karin.

Mer om Karin och hennes verksamhet hittar du på www.tjejsegling.se.

Text: Search Magazine

7) Utöver kunskaper i segling bjuder Karin sina deltagare på det bästa skärgården har att erbjuda. Foto: X

Top