Liros Nordic Race 2024

Helgen, den 20-21 april, gick ett fantastiskt Liros Nordic Race av stapeln vid Hakefjorden i Stenungsund. Över 230 unga seglare från Sverige, Norge och Danmark deltog i tävlingen. Från att regattan började med enbart E-jollar 1992, omfattar den nu ett brett spektrum av seglingsklasser.

Enligt seglarna på plats var det en skicklig tävlingsledning som råddade galant med de svåra förhållandena som både de och seglarna ställdes inför. Det var ett högt tempo och bra banor trots mycket vridande vind.

Under lördagen var det riktigt kallt och det bjöds på både regn och snö. På morgonen när seglarna samlades på hamnplan var det ingen vind, men lagom till rorsmansmötet fyllde vinden på. Det bjöds på fina vindar med en sydlig riktning. I början av dagen blåste det runt 4 m/s, vinden ökade sedan till 7-8 m/s för att mot slutet av dagen avta till lite lättare vindar på 3 m/s. Det var även ström som under dagen varierade i styrka från 2 m/min ända upp till 15 m/min.

Prisutdelningen på söndagen. Foto: Stenungsunds Segelsällskap

Söndagsmorgonen inleddes med lite vind som längre fram på dagen blåste upp till 8-10 m/s. Under söndagen märktes det att fler seglare var på hugget och det blev några omstarter i vissa klasser. Det var väldigt skiftande vindar och stora tryckskillnader. Det var också stora vindvrid på upp emot 40 grader samt lite ström. Det vinnande konceptet var att komma iväg i starterna för att kunna slå på de stora skiften. Sammanfattningsvis utmanande förhållanden för seglarna på årets första svenska regatta.

På bana 1 seglade följande klasser; E-jolle, Optimist Kille, Optimist Tjej, RS Tera Pro samt Zoom 8. Resultat från bana 1 hittar du på sailwave.com.

På bana 2 seglade följande klasser; ILCA 4, 6, 7 samt RS Areo 5, 6, 7, 9. Resultat från bana 2 hittar du på sailwave.com.

Prispallen för ILCA 7, från vänster; Melker Ljungdahl, Erik Norlén och Erik Rahm. Foto: Stenungsunds Segelsällskap

Top