Maiden vinner Ocean Globe Race

Nu är det klart - Maiden vinner McIntyre Ocean Globe Race på handikapp (IRC). Maiden är därmed den första kvinnliga besättningen genom historien att vinna en havskappsegling jorden runt. Vi lyfter på hatten, bockar och niger - vilken bedrift! Kolla in klippet nedan när tjejerna går i mål och hälsas välkomna hem av fans, nära och kära.

Maiden korsade mållinjen den 16 april klockan 10:52 UTC efter att ha seglat fjärde och sista etappen från Punta del Este till Cowes (6599 M). Närmaste rival att stjäla IRC-titeln var Triana som behövde komma i mål under morgonen den 22 april vilket de inte lyckades med.

Maiden lämnar Punta del Este. Foto: OGR2023/Aida Valceanu

Maiden seglades av en internationellt besättning. Den totala tiden på kappseglingsbanan landade på härliga 153 dagar, 2 timma, 16 minuter och 53 sekunder. I princip hade ingen i besättningen tidigare erfarenhet av liknande kappsegling och bara en av dem hade seglat i Södra ishavet tidigare.

Team Maiden rundar Kap Horn. Foto: Team Maiden / OGR2023

Det har varit en spänd väntan för laget sedan de gick i mål, men nu står det alltså klart att de vunnit racet på handikapp.

Skepparen Heather Thomas är yngst i hela fleetet och såklart väldigt stolt över vinsten: "Det är speciellt att vara den första helt kvinnliga besättningen som vinner en havskappsegling jorden runt. Det är ett historiskt ögonblick. Tjejerna har jobbat hårt för det och vi är väldigt stolta över vår prestation. Vi har den bästa besättningen och den bästa båten, vad mer finns det att säga! Det har varit ett nöje att lära känna våra konkurrenter och vi kommer att sakna dem. Det har varit ett otrolig första OGR och jag hoppas att de som följer kommer bli lika bra. Maiden kommer inte att vara med på nästa, men det kommer jag."

Yngsta skepparen i hela OGR-flottan; Heather Thomas i Kapstaden. Foto: OGR2023 / Aida Valceanu

Heather sa från start att Maiden var "med för att vinna". Hon talar gott om sin begåvade besättning, som kommer från Storbritannien, Antigua, USA, Sydafrika, Frankrike och Afghanistan. Heather nämnder det sammansvetsade laget som en av Maidens främsta styrkor.

McIntyre OGR seglas i samma anda som om det vore 1973.

Top