Nästan 20 000 segelbåtsägare hjälps åt

Gruppen Segelbåtsfix på Facebook närmar sig 20 000 medlemmar. Här hjälper alla varandra med stort och smått när det gäller att reparera, underhålla och förbättra segelbåtar. Devisen är att ingen fråga är dum.

– Segelbåtsfix startade som en reaktion på att det helt saknades ett trevligt och bjussigt forum, där vanliga segelbåtsfixare kunde peppa, stötta och inspirera varandra i det vardagliga båtfixandet, berättar Theo Hammar.

Enligt Transportstyrelsens båtlivsundersökning (Dnr 2021-2170) finns det cirka 118 700 segelbåtar i Sverige och det är helt uppenbart många båtägare som själva fixar med sina båtar. Det ställs nämligen fler hundra frågor i månaden i gruppen och svar från hjälpsamma medlemmar brukar inte dröja länge. Svar eller hejarop trillar ofta in inom några minuter.

Att det ska vara en trevlig ton har alltid varit viktigt för Theo. Han berättar att de i början fått utesluta en del som helt enkelt inte kunnat uppföra sig.

– Nu har folk fattat och visar verkligen respekt, men det har krävts en hel del moderering initialt från oss.

Gruppen startades 2020 och växer fortsatt. Den som vill visa att man är en hjälpsam seglare även ute på sjön kan numera också ha en segelbåtsfix-vimpel i vanten.

Top