Segling som verktyg för byggande av varumärke och marknadsföring

Team Pro4u har fått epitetet Sveriges mest professionella amatörprojekt. Det drivs av skeppare och rorsman Patrik Forsgren. Båten heter Malin och är en modifierad First 36.7. Tillsammans har de kappseglat i organiserad form sedan 2011 och under namnet Team Pro4u sedan 2014. I en serie artiklar tittar vi närmare på Malin, men innan vi djupdyker ner i förbättringsarbeten och diverse uppdateringar riktar vi fokus mot samarbetet med namnsponsorn Pro4u som i år firar 10 år som sponsor.


Pro4u är huvudsponsor för Team Pro4u. Övriga samarbetspartners är Plastskador & Montage, North Sails, One Design Center, TyMar Marinelektronik AB, Liros, Farr Yacht Design och EG Engineering.

Det finns många likheter mellan Patriks sätt att driva kappseglingsprojektet Team Pro4u och de projekt Pro4u gör för sina kunder. Vikten av bra ledning och kvalitet i varje detalj. Ett ledarskap som bygger teamkänsla där alla känner delaktighet och tillsammans fungerar som en helhet som blir starkare än summan av dess medlemmar. Dessa likheter var grunden som gjorde att det kändes motiverat och riktigt för Pro4u att gå in som sponsor. Både Pro4u och Team Pro4u delar också gärna med sig av sin erfarenhet och kunskap i sina nätverk. Likartade värderingar och arbetssätt även om försäljning av konsulttjänster och kappsegling kan kännas långt från varandra.

Foto: Team Pro4u

Vi talar med Göran Edin som tillsammans med Tor Nilsson och Göran Lindblad grundade Pro4u 1997. Han berättar att bolaget tog form under en kappsegling 1995.
– Vi seglade 48-timmars. Tävlingen går ut på att man skall segla så långt som möjligt mellan ett antal märken på 48 timmar. Bogarna mellan märkena var ganska långa så vi bestämde oss för att utnyttja tiden med att diskutera något verkligt; som hur framtidens konsultbolag ser ut. Diskussionerna utmynnade i en idé hur vi skulle gå vidare även om det därifrån tog två år innan vi satte den i verket apropå noggranna förberedelser.

Patrik lärde de känna flera år senare genom konsultverksamheten i samband med ett uppdrag inom energisektorn.
– Pro4u har slogan ”konsulterna som leder”, det är också det som står på spinnakern. Ambitionen att ligga först och jobba med ledarskap delar vi med Patrik, berättar Göran och fortsätter:
–När vi drog igång Pro4u koncentrerade vi oss på ledarskapstjänster; projektledning, programledning, kravledning, upphandlingsledning för att ge några exempel. Idag levererar vi alla typer av IT-tjänster, men om vi skall vara kända för något så är det ledarskap vilket passar väldigt bra med Patriks ambition och sättet han driver sitt projekt på; långsiktigt, målmedvetet, strukturerat, utan att ge tappt. Det ständiga förbättringsarbetet är ytterligare en sak som gör att laget hela tiden kan ligga i topp.

Team Pro4u under Gotland Runt 2023. Foto: Daniel Stenholm / Gotland Runt

Ett gott samarbete kännetecknas av nöjda parter. Pro4u har hela tiden känt att bolaget fått något tillbaka. Göran syftar då inte bara på fina placeringar i och utanför Sverige, utan också på exponering i olika former. Team Pro4u upprätthåller till exempel sin egen hemsida där de uppdaterar och rapporterar från aktiviteter och kappseglingar vilket är väldigt uppskattat. De håller också koll på när det skrivs om laget på olika sätt i media (se exempel på hur Team Pro4u redovisar exponeringar i media längst ner).
– När något kul dyker upp använder vi det på Linkedin och i vår marknadsföring. Det blir ett annat samtalsämne som vi upplever stärker nätverkandet med både kunder och konsulter. Inför kappseglingar som VM och Gotland Runt brukar vi skicka ut en blänkare om hur man kan följa båten och se i realtid hur det går. Ibland får vi meddelanden tillbaka som säger att vi ligger bra till och gratulerar. Alla sådana kontakter är värdefulla. Vi använder även artiklar om Team Pro4u i våra årsredovisningar. Sedan starten av samarbetet har en artikel om båten inkluderats varje år. Det finns alltid något roligt, spännande och lärorikt att berätta om.

Andra sätt som Team Pro4u skapar mervärde på åt sin sponsor är genom föredrag, provsegling och evenemang för kunder och samarbetspartners.
– Två gånger har vi ställt ut på mässan Allt för sjön och inför Gotland Runt har vi haft ”öppen båt” för kunder och samarbetspartners, samtidigt som Patrik har hållit föredrag. Bara möjligheten att skicka ut en inbjudan är värdefull även om inte alla kan komma. Det är ett sätt att synas och märkas.

Team Pro4u firar segern på Gotland Runt 2023. Foto: Daniel Stenholm / Gotland Runt

Det är ingen lätt uppgift att beräkna marknadsvärdet. Pro4u försöker inte ens att värdera motprestationen i pengar och kronor. Det är dock ingen tvekan om att det blir god valuta för pengarna när projektet t.ex. får ett uppslag i DI:s lördagsbilaga, dessutom med uppföljning.
– Värdet på den typen av exponering är förstås en väldigt bra investering, menar Göran och fortsätter:
– Men det handlar om så mycket mer. Patrik är duktig på att hitta på saker som bidrar till helheten. Han förbättrar hela tiden konceptet och varje år diskuterar vi hur det kan användas i vår verksamhet. Patrik är t.ex. initiativtagare till ”KSSS offshore clinic i samarbete med Team Pro4u”. Det är Sveriges första och enda utbildning i havskappsegling. Det är viktigt att ha en kontinuerlig dialog med den man sponsrar om hur man kan avvända saker och ting i sin marknadsföring. Vi kan bara uppmuntra och uppmana fler att sponsra. Vi är jättenöjda, avslutar Göran.

Team Pro4u under EM i ORC 2022. Foto: ORC European Championship 2022 / Trond Teigen

Om Pro4u

Pro4u hjälper våra kunder med verksamhetsförändring och utveckling av IT. Vi är duktiga på att genomföra förändring och gillar gränslandet mellan affärsutveckling och IT. Om du behöver hjälp med en konsult, ett team eller leverans av ett åtagande så är Pro4u det trygga valet. Vi tar fram rätt mix av kompetens och erfarenhet och är med hela resan fram till att du är nöjd och uppdraget är slutfört. I vårt nätverk finns konsulter och specialiserade it-bolag med den kombination av erfarenhet, kompetens och idérikedom som krävs för lyckade uppdrag.

Exempel på redovisning av sportsliga resultat

Exempel på redovisning av exponeringar i media

30 December, Säsongssummering 2017, svenska.
30 December, Säsongssummering 2017, engelska.
16 December, Praktiskt Båtägande. Gör det själv, Kölprofilspackling.
23 november, Hyundai Cup. Team Pro4u finns med ett flertal gånger i filmen filmen; Hyundai Cup 2017.
15 november, Offshore Worlds 2018. Meet Pro4u Sail Racing Team!
25 september, Search Magazine websida. TEAM PRO4U VANN ÅLAND OFFSHORE RACE.
29 augusti, Search Magazine websida. TEAM PRO4U TVÅA PÅ HYUNDAI CUP.
27 augusti, Search Magazine websida. Team Pro4u bäst i Europa.
22 augusti, Search Magazine tryckta magasin #4 2017. DUBBELT EM-GULD FÖR TEAM PRO4U.
1 augusti, ORC Europeans 2017. Team Pro4u finns med i videon som summerar mästerskapet.
1 augusti, Svenska Havskappseglingsförbundet websida. Team Pro4u Europamästare i havskappsegling.
1 augusti, Svenska Seglarförbundet websida. Team Pro4u Europamästare i havskappsegling.
1 augusti, BLUR websida. Pro4U och Patrik Forsgren i särklass – igen.
31 juli, KSSS websida. EM-guld till Team Pro4u.
31 juli, Tangosailing.nu websida. Team Pro4u europamästare.
31 juli, Öresund regatta websida. ORC European Championship 2017 – Gdansk – Final.
31 juli, ORC Europeans prisutdelning. Team Pro4u sjunger Svenska nationalsången i video från prisceremoni.
30 juli, Search Magazine websida. EM-GULD TILL FORMSTARKA PRO4U.
30 juli, zeglarski.info. ORC Europeans video, Team Pro4u’s skeppare Patrik Forsgren intervjuas och bilder från prisutdelningen.
29 juli, ORC Europeans 2017 websida. Three new ORC Champions Crowned in Gdansk.
29 juli, Search Magazine websida. Trots knepigt väder och misstag håller Pro4u förstaplatsen i ORC-EM.
28 juli, Search Magazine websida. Hård konkurrens på OCR-EM men Pro4u visar vad vi svenskar går för, fortsatt i topp.
27 juli, Search Magazine websida. Pro4u startar OCR-EM med vinst.
24 juli, Search Magazine websida. Svenska pallplatser på polskt mästerskap.
23 juli, Search Magazine websida. Svenska Pro4u fortsatt på tredjeplats i polska mästerskapen.
21 juli, Search Magazine websida. Senaste nytt från Team Pro4u.
5 juli, Search Magazine websida. Pro4u, laget som plockade hem vinst i dubbla klasser under ÅF Offshore.
5 juli, KSSS websida. Team Pro4U vann SRS B.
5 juli, Studiosändning ÅF Offshore Race. Summering av klasssegrarna.
5 juli, Solidsport intervju. Intervju med skeppare Patrik Forsgren precis efter målgång.
2 juli, Livesändning ÅF Offshore Race, intervju med Team Pro4u på banan.
1 juli, Solidsport intervju. Intervju med skeppare Patrik Forsgren inför ÅFOR 2017.
22 juni, Dagens Industri Weekend. Inför ÅF Offshore Race, fokus på 9 båtar.
15 juni. Search Magazine websida.Pro4u – laget med sikte på en försvarad EM-titel.
15 juni, KSSS websida. Stark säsongsinledning av Pro4U.
4 juni, Sörmlands Nyheter. Pro4u från KSSS vann SM.
26 januari, ORC Europeans websida. ORC Europeans 2017 preparations in progress.

Top