Snart seglar piraterna in i Brixham

Segelfartyget Golden Hind ligger vid kajen. Pirater väller fram runt varje gatuhörn. Kanonernas knallskott dånar och krutröken ligger tjock över Brixhams inre hamn. Ett slag utkämpas på vattnet. Det är piratfestival – och britterna vet hur det ska gå till.

Varje år under den första helgen i maj, the Early May Bank Holiday, ordnas festivalen som får hela Brixham att andas gamla pirattider. Det pittoreska lilla samhället med dess historiska hamn har genom tiderna varit hem för ett antal smugglare och pirater på tiden när segel var det enda sättet att ta sig fram på oceanerna. Festivalen förvandlar på nytt kuststaden i sydvästra England till ett hav av pirater och äventyr. Hur autentiska de än ser ut är dock de besökande piraterna som tur är glada och vänliga.

Brixham Pirate Festival är en fest för alla åldrar och en chans att uppleva i stort sett allt som har med pirater att göra. Som besökare kan du uppleva allt från piratslagsmål, sjöslag och skattjakter till levande musik och traditionella piratföreställningar. Precis allt tycks faktiskt plötsligt få pirattema och hela staden är fylld av svarta piratflaggor. Även lokala butiker och restauranger anpassar sig till temat genom att erbjuda piratinspirerade rätter och varor.

Segelfartyget Golden Hind ligger vid kajen

Du behöver bara vandra runt i hamnen för att upptäcka alla möjliga piratupptåg, historiska återskapanden och gamla skepp. Brixham Pirate Festival kommer ha fullstora repliker av både det första och andra skeppet som fullgjorde en världsomsegling; Nao Victoria 1519-1522 och The Golden Hind 1577-1580.

Festivalen fyller gatorna med liv och färg, med folk klädda i piratdräkter och maskerade för att delta i de olika aktiviteterna. Den är vanligtvis mycket populär och välbesökt. Som en av världens största piratfestivaler, lockar den tusentals besökare från när och fjärran. Som besökare är det självklart frivilligt att klä ut sig, men den som inte gör det sticker helt klart ut. Här går de flesta all in.

Top