Ny teknik: Arcona 380Z - en båt utan dieselbehov

Vi brukar skriva om ny teknik och nya prylar. Ofta är dessa både smarta och något man vill ha. I Arconas 380 Z finns mycket ny teknik, som dessutom är miljövänlig! Arcona 380 Z är helt emissionsfri, med elmotor och solceller på däck och i segel.

Det är ett samarbete mellan en rad olika tillverkare som gör Arcona 38 Z unik genom att vara helt emissionsfri. Båten blev "Boat of the year 2015" på båtmässan i Helsingfors och är utrustad med med en elmotor från finska Oceanvolt.

Båten är självförsörjande på el genom att propellern laddar batteriet som en hydrogenerator under segling och solpaneler är integrerade i däcket. UK Sails har också tagit fram en ytterligare utveckling av sina miljövänliga segel, Titanium Blue, som har solceller inbyggt i storseglet under namnet Power Sail. Målsättningen är att detta skall generera en kilowatt. Tillsammans med solceller även på mast, bom genereras totalt 2 kW.

En eldriven induktionsspis gör att man slipper använda gas för matlagning. Skrovet hålls fritt från beväxtlighet genom ultraljud och man slippper då använda färg som kan vara skadlig för miljön. Rakt igenom en båt med miljövänliga lösningar för framtiden och något vi förhoppningsvis får se mer av på båtmarknaden framöver! Spana in Arconan under segel i videon nedan.



Top