2200 sjömil med nöd-rigg

I klippet nedan bjuder youtubekanalen Sailing Parlay Revival på ett intressant och mycket lärorikt samtal med det holländska paret Yvette och Alex Droog som förlorade masten mitt på Stilla havet. Vi får också ta del av gemenskap cruisingbåtar emellan samt enkla medmänskliga gester som betyder så mycket när olyckan är framme.

Yvette och Alex befann sig cirka 1000 sjömil från Galapagos kust när masten på SV Blue Beryl gav vika. Målet Franska Polynesien låg då 2200 sjömil bort. Som tur var hade de spinnakerbommen och tillräckligt med segel och lina ombord för att bygga en nöd-rigg. Därifrån tog det dem 26 dagar att ta sig till Marquesasöarna. Men historien slutar inte där. En annan båt, SV Dance i Tonga, har precis förlorat sin mast och tillsammans hjälps de åt att bygga en nöd-rigg så att den skall kunna segla vidare till Fiji för reparation.

Sailing Parlay Revival är en youtubekanal om en ung man från Nya Zeeland, Colin, som spenderade sina besparingar från 10 år i superyachtbranschen på att köpa en orkanskadad Lagoon 450-katamaran. Detta var 2012. Colin och hans vänner seglar fortfarande.

Top