Allt du behöver veta om den nya OS-klassen IQ foil

IQ foil är den nya klassen i OS programmet till OS i sommar. Det är en klass som hela tiden utvecklas och har ett annat tävlingsformat jämfört med de traditionella kryss-länsbanorna som många jolleseglare är vana vid. Vi har pratat med Johanna Hjertberg för att få lära oss mer om klassen.

Gillar du fart? Då är nog IQ foil något för dig. När du seglar IQ foil är du ofta uppe i mer än dubbla vindens hastighet och har en toppfart på 27-28 knop när du länsar. Allt sker väldigt hastigt och det är då viktigt att hela tiden vara med i huvudet och kroppen. Det kan snabbt kastas om på till exempel startlinjen då det går snabbt att förflytta sig.

Beskrivning saknas.Johanna Hjertberg under KSSS Olympic Class Regatta 2023. Foto: KSSS

Tävlingsupplägg

Det finns tre olika format som du tävlar i under en regatta i IQ foil. Tävlingsledningen har som ambition att under varje regatta genomföra alla tre format. Det första tävlingsmomentet heter slalom och brukar utföras i främst lättvind. Det är ett kortare race som tar runt 4-5 minuter. Det består av en halvvindsstart och sedan en läns ned för att runda ett märke och segla ett par halvvindsben för att sedan gå i mål. Det är då väldigt viktigt med starten men det går att segla upp sig trots den korta banan, säger Johanna Hjertberg som just nu bedriver en OS-satsning i IQ foil.

Det andra formatet heter Course Race och brukar ta runt 20 minuter att genomföra. Banan är som i de flesta andra jolleklasserna, det vill säga en kryss läns bana.

Det tredje formatet är det som kallas för Maraton. Det är en långdistansbana och upplägget är att banan ungefär ska ta en timme att genomföra. Med tanke på IQ foilens extremt höga hastigheter krävs en stor yta för att få plats med denna typ av bana.

Fysiska förutsättningar

Den stora bredden på tävlingsmomenten skapar även ett krav på en bredare fysisk förmåga för dig som seglar. Du behöver vara stark, ha bra kondition samt vara explosiv för att klara av de olika momenten. Johanna Hjertberg ger tipset att först lägga en stabil grund för styrkan för att sedan utveckla kondition och explosivitet som blir avgörande.

Klasser

I IQ foil tävlar du i 4 olika klasser; U17, U19, dam och herr. Upptrappningen till seniorklassen fungerar väldigt bra. Junior materialet är välutvecklat och det är lätt att ta sig in i klassen och att naturligt ta steg vidare då seglen blir större och större.

U17 - 7 kvm segel

U19 / Dam - 8 kvm segel

Herr - 9 kvm segel


Flera internationella seglare på IQ foil. Foto: Sailing Energy

Konkurrens i världen

De bästa länderna i världen just nu på IQ foil med högst konkurrens enligt Johanna Hjertberg är Israel, Storbritannien och Norge. Med tanke på att det är en relativt ny klass på OS-programmet medför det att utvecklingen går fort framåt och det optimala sättet att segla på ändras hela tiden.

Utrustning

Det är som i alla andra klasser superviktigt att hålla koll på materialet. Men det är lättare än vad det ser ut. Du har en bräda som du sedan skruvar ihop foilen på och sätter upp masten med seglet. Det är en entypsklass men du kan ändra lyftet på bakvingen, placering av mastfot och vinkel mellan bräda och foil. Alla dessa justeringar sker dock endast på land. Du kan inte trimma foilen medan du seglar utan när du väl är ute på vattnet är den fixerad. Med tanke på att du kan montera isär alla de olika komponenterna kan du enkelt resa med din utrustning. Det vanligaste sättet att resa är med flyg, så det är relativt enkelt att ta sig runt i världen och segla på olika platser med sin egen utrustning.

Är du intresserad?

Den svenska IQ foil gruppen håller till på Sundsgymnasiet där ett av de tre riksidrottsgymnasierna också finns. De är just nu 4 stycken IQ foil seglare med i det svenska utvecklingslandslaget. Alla som är intresserade av att köra IQ foil är välkomna att höra av sig till antingen Johanna Hjertberg som själv seglar eller till Martin Strandberg som jobbar med Riksidrottsgymnasiet samt utvecklingslandslaget.

Top