Blur Sailing Team inom topp 10 i Rolex Giraglia

Vi har tidigare uppmärksammat årets upplaga av Rolex Giraglia. På startlinjen stod 141 båtar varav en svensk; Blur Sailing Team. 

Rolex Giraglia är en riktigt klassiker. Det är också ett race som Blur Sailing Team har haft på sin bucketlist en längre tid. Det sägs att historien började när Beppe Croce (ordförande för Yacht Club Italiano), René Levainville (ordförande för Yacht Club de France) och Franco Gavagnin träffades under trevliga former en kväll i december 1952. Tillsammans målade de upp bilden av en kappsegling från Saint-Tropez till Genua, en utmaning mellan båtarn, men också en utmaningen emellan Italien och Frankrike som skulle stärka relationerna länderna emellan efter andra världskriget.

Första upplagan 1953 stod 22 båtar på startlinjen. Kappseglingen växte och 1997 bytte den namn till Rolex Giraglia Cup. I slutet på nittiotalet (1998) tog lo Yacht Club de France initiativet att starta en tre dagar lång tävling utanför Saint-Tropez som uppvärmning, ett evenemang som togs över av Société Nautique de Saint-Tropez 2002. Från och med 2018 heter tävlingen kort och gott Rolex Giraglia.

Efter en mycket händelserik vecka slutade Blur Sailing Team på en total nionde plats vilket vi missänker de är väldigt nöjda med (konkurrensen är mycket hög).

Kolla in klippen nedan om du är nyfiken på varför just Rolex Giraglia hamnade på deras lista över "race att köra innan man dör".

Gänget ombord, från vänster: Andreas Håkansson, Mats Björk, Wille Eriksson, Johan Fredriksson, Michel Wahlroos, Mattis Bodlund, Peter Gustafsson och Pelle Pedersen. Foto: Blur Sailing Team

Nedan två sköna sammandrag från tävlingen; det första en mer generell sammanfattning och det andra med fokus på linehonours. Mer om racet och fullständiga resultat hittar du på www.rolexgiraglia.com.

Top