Dramatiska scener från Olympiahamnen Schilksee veckans viralare

På veckans virallista hamnar de inlägg som lockat flest läsare och högst upp den här veckan landar stormen Babets besök i Olympiahamnen Schilksee i Kiel. Trots att det oss veterligen är endast materiella skador som har rapporterats, är det smärtsamt att se förödelsen.

Som så ofta bjuder virallistan på tvära kast och upp på andra plats seglar något så härligt som en ordentlig hårdvindsrepa med en ILCA (18,9 knop). Tredje, fjärde och femte plats bjuder alla på någon form av förkovring; först lär vi oss om grunderna i matchracing, därefter hänger vi på Madeleine Lithvall på hennes väg till Yachtmaster Offshore och sist får vi tips på hur man ensam tar sig tillbaka ombord om man råkat trilla i plurret (förutsatt att du är kopplad).

1. 37 båtar har sjunkit i Olympiahamnen Schilksee

Under fredagen den 20 oktober drog ovädret Babet in över Sverige, Danmark, Storbritannien och norra Tyskland. Det har rapporterats om 700 strandade passagerare på ett Stenafartyg (men som i skrivande stund är i hamn), träd som fallit och båtar som sjunkit.

2. 18,9 knop med ILCA - vad är ditt rekord?

ILCA-seglarna Micky Beckett och Sam Whaley (British Sailing Team) ger sig ut i hårdvind för att se vem som seglar snabbast utan att ha sönder båten. Vad är ditt rekord?

3. Så funkar det: Match Racing

Nyfiken på matchracing? Välkommen till första teorilektionen. Önskas en något mer djuplodande notis rekommenderar vi Match Racing - så funkar det.

4. Vägen till Yachtmaster Offshore

Vår redaktör Madeleine har varit på resande fot och kommer hem med ett litet papper med stora möjligheter. I den här artikelserien om tre delar sammanfattar hon sina reflektioner och erfarenheter kring att ta en Commercially Endorsed Yachtmaster Offshore.

5. Soloseglarens näst värsta mardröm

Jag har en stark tro på att allt är möjligt, samtidigt får jag kalla kårar vid tanken på att falla överbord. Sker olyckan dessutom under nattens mörka timmar eller när man seglar solo sjunker oddsen att klara sig dramatiskt. Det där med att vara säkrad med lina bör ju vara en självklarthet, men hur tar man sig upp om man ändå skulle falla i vattnet?

Top