Emil Bengtson klar för guldfleet på ILCA-VM

Emil Bengtson fortsätter att segla stabilt på ILCA-VM i Adelaide och efter grundomgångens sex race ligger han på 19:e plats – och han är på tredje plats bland de sju OS-platserna som står på spel under VM.

Totalt deltar 150 båtar på VM. I grundomgången har man seglat 50 båtar i tre fleet. Men när halva VM nu är avklarat möts de 50 bästa i samma race. Vilket betyder att Emil ställs mot de allra bästa i de fem race som återstår innan VM är över på onsdag.

– Grundomgången är avklarad och jag är nöjd att jag hållit en stabil nivå. Jag har tagit det väldigt lugnt i starterna och länsarna för att vara säker på att inte dra på mig några onödiga straff. Det är något jag kommer att fortsätta med i finalen. Men jag kommer öka tempot såklart, berättar Emil och fortsätter:

– Fältet kommer att bete sig mer synkroniserat nu i guldfleetet och det blir svårt att vara smartare än de andra. Det är nu racingen börjar på riktigt och jag ska fortsätta klättra sakta men säkert uppåt i listan.

Som coach för det svenska laget finns Jesper Stålheim på plats i Australien. Jesper har rutin i massor och så sent som på OS i Tokyo för knappt tre år sedan slutade han på 14:e plats i Laser och han är nöjd med Emils VM hittills.

– Emil har lyft sin kryssfart mycket sista halvåret och han har alla möjligheter att vara med bra framöver under tävlingen. Viktigaste blir att få till starterna lite bättre än kvaldagarna, då vi tror att det kommer bli mer straightline segling, berättar Jesper och fortsätter:

– Hittills har vi haft fina förhållanden, men dock inte riktigt den sjöbris vi hade förväntat oss. Istället har vi seglat i en kombination av gradientvind och sjöbris från nästan samma riktning som ren sjöbris. Det har medfört betydligt mer öppna förhållanden, med mycket skift, tryckskillnader och stora möjligheter att segla upp och ner sig. Hittills har vi haft en dag med vindar runt 6-8 m/s och två med 4-6 m/s. Det ser ut att bli mer vind de närmsta dagarna så förhoppningsvis får vi lite klassiskt Australien-väder med 7-10 m/s och choppiga vågor.

Ludvig Lindqvist slutar på 55:e plats efter grundomgången vilket innebär att han missar guldfleetet med några futtiga placeringar. Han får i stället göra Wilhelm Kark, som ligger på 68:e plats, sällskap i silverfleet.

Mer information hittar du på 2024ilca7men.ilca-worlds.org.

HÖJDPUNKTERNA FRÅN TREDJE SEGLINGSDAGEN:

Top